Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

11. 04. 2018. 09:06   >>  09:04

ZLOUPOTREBA FEJSBUKA

Zakerberg: To je bila moja greška, žao mi je

Generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je u svjedočenju pred američkim Senatom ponovio svoje lično izvinjenje zbog toga što nije na vrijeme shvatio do koje mjere ta društvena mreža može biti zloupotrijebljena.

 

 

 

"To je bila moja greška, jako mi je žao", rekao je Zakerberg sinoć u svjedočenju pred senatorima poslije skandala s firmom Kembridž analitika koja je nedozvoljeno upotrebila podatke korisnika Fejsbuka.Zakerberg je odgovarao na zajedničkoj sjednici nekoliko odbora američkog Senata poslije nedavnog otkrića da je firma Kembridž analitika koristila informacije sa profial oko 87 miliona Fejsbuk korisnika. On će danas odgovarati na pitanja članova donjeg doma američkog Kongresa.

Tokom pet sati saslušanja senatori su mu uputili brojna pitanja i od njega tražili da položi račune zbog loše upotrebe njegove platforme od zaštite pdoataka do političke manipulacije.

"Biće potrebno vrijeme da se sprovedu sve potrebne izmjene" da se ograniči ta loša upotreba, rekao je Zakerberg i nabrojao sve mjere koje su uvedene i koje će biti uvedene da se ispravi taj problem.Tridesetrogodišnji milijarder je detaljno odgovarao na većinu pitanja, ali je u nekoliko navrata pokazao znake nerazumijevanja i nestrpljenja u razgovoru sa senatorima od kojih su pojedini, izgleda, imali nedovoljno znanje o tehnološkim pitanjima o kojima se raspravljalo.

On je rekao da je njegova kompanija u stalnoj borbi s ruskim operatorima koji nastoje da iskoriste tu društvenu mrežu. "To je trka u naoružanju, oni će nastaviti da postaju sve bolji i bolji", rekao je Zakerberg odgovarajući na pitanja senatora.

On je rekao da je specijalni tužilac Robert Muler koji istražuje navodno rusko miješanje u američke predsjednićke izbore 2016. godine intervjuisao zaposlene u Fejsbuku, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). On je rekao da on nije bio među osobama koji su intervjiisani.

Kancelarija Mulera je u februara optužila 13 Rusa za miješanje u američke izbore 2016. kao i tri ruske komapnije.

Zakerberg je rekao da njegova kompanija sada razvija nova sredstva da identifikuje lažne naloge.

"Postoje ljudi u Rusiji ćiji je posao da iskoriste naše sisteme i druge internet sisteme, kao i druge sisteme uopšte. Potrebno je da investiramo da i mi u tome postanemo bolji", rekao je on.

Odbacio je navode senatora oko toga kako bi ta društvena mreža mogla da bude podvrgnuta strožoj kontroli. Milijarder je rekao je da je spreman da prihvati kontrolu, ukoliko je to "ispravna kontrola", ali nije dao detalje.

Za vrijeme saslušanja Zakerberg je takođe rekao da je jasno sada da kompanija nije uradila dovoljno da spriječi da se ta sredstva koriste za nanošenje štete.

"Kada gledam unazad to je jasno bila greška" da se vjeruje da je Kembridž analitika brisala podatke bez daljeg njihovog razmatranja.

On je rekao da ne smatra da Fejsbuk ima monopol. Rekao je da će uvijek postojati besplatna verzija Fejsbuka ali je ostavio otvorenu mogućnost da postoji plaćena verzija te društvene mreže bez reklama.

Po njegovim riječima rješavanje govora mržnje na Fejsbuku ima automatski viši stepen greške nego što bi on želio.

Rekao je da je lično zabrinut zbog mogućnosti političke pristrastnosti u kompaniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније