Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike [ Objavio: O.Z. ]

06. 04. 2018. 21:58 >> 21:52
4

BLISKI PUTINU

SAD uvele sankcije Deripaski, Patruševu...

Američko ministarstvo finansija uvelo je danas sankcije za još 24 Rusa i 14 pravnih subjekata iz Rusije, uključujući i nekolicinu visokih bezbjednosnih zvaničnika i poznatih tajkuna bliskih ruskom predsjedniku Vladmiru Putinu.

Riječ je o jednom od najgresivnijih poteza Vašingtona na kažnjavanju Moskve zbog, kako se ističe, niza "štetnih aktivnosti", među kojima je i miješanje u američke izbore 2016. godine, piše Glas Amerike.

Najnovijim potezom, koji je preduzet pod pritiskom Kongresa, zamrzava se američka imovina oligarha, kao što su Oleg Deripaska i poslanik Sulejman Kerimov, čija porodica kontroliše najvećeg ruskog proizvođača zlata, Polius.

Na spisku su, između ostalih, i sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev i predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove ruskog Savjeta federacije Konstantin Kosačev.

Među ostalima tu su još i bivši premijer i šef spoljne objavještajne službe SVR Mihail Fradkov, šef VTB banke Andrej Kostin i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokotsev, te oligarh Viktor Vekselberg.

Sankcije Sekretarijata za finansije uvedene su sedmorici ruskih oligarha, 12 kompanija koje posjeduju ili kontrolišu, te 17 zvaničnika ruske vlade i državnoj kompaniji za trgovinu oružjem i vjerovatno će iskomplikovati napore predsjednika Donalda Trampa da poboljša odnose sa ruskim liderom.

Američki zvaničnici saopštili su da je cilj sankcija suprostavljanje "sve drskijim štetnim aktivnostima ruske vlade širom svijeta"

Sekretar za finansije Stiv Mnučin saopštio je da je Moskva angažovana "u nizu štetnih aktivnosti, među kojima su dalja okupacija Krima, podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, snabdijevanje Asadovog režima materijalom i oružjem kojim bombarduje civile, pokušaji da se podriju zapadne demokratije i zlonamjerne sajber aktivnosti".

"Ruska vlada radi u disproporcionalnu korist oligarha i vladinih elita", dodao je Mnučin.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da su oligarsi "značajno profitirali" pod Putinovim režimom i da imaju ključnu ulogu u njegovoj zloćudnoj agendi".

Sankcije pogađaju rusku ekonomiju?

Reagujući na sankcije, Konstantin Kosačev je ocijenio da su neosnovane i neprijateljske, prenijela je novinska agencija Interfaks.

Kako prenosi agencija Rojters, sankcije bi mogle da nanesu štetu ruskoj ekonomiji, naročito finansijskom i energetskom sektoru.

Akcije proizvođača aluminijuma Rusal pale su za 2,2 odsto na moskovskoj berzi, nakon što se kompanija našla na spisku američke vlade.

Ruske državne kompanije pod američkim sankcijama dobiće dodatnu vladinu pomoć, saopštio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov, a prenosi Interfaks.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Rusija izvodila hakerske napade i širila propagandu da bi se miješala u američke izbore, u korist Trampa, a protiv demokratskog kandidata Hilari Klinton. Kremlj demantuje te optužbe.

Specijalni tužilac Robert Maler istražuje da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom, što Tramp demantuje. Maler je već podigao optužnicu protiv 13 Rusa i tri organizacije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније