Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 04. 2018. 16:31   >>  16:25

POZVAO MADRID NA DIJALOG

Pudždemon izašao iz njemačkog zatvora

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon danas je, neposredno po izlasku iz pritvora u Njemačkoj, pozvao španske vlasti da pokrenu dijalog o pitanju nezavisnosti Katalonije i zatražio oslobađanje njegovih kolega u Madridu.

Pudždemon je pušten danas iz pritvora u Njemačkoj pošto je položio kauciju od 75.000 eura koliko je tražio njemački sud.

Tužilaštvo u Šlezvig-Holštajnu saopštilo je da je Pudždemon vlastima dostavio i adresu u Njemačkoj na kojoj će boraviti do donošenja konačne odluke o izručenju Španiji.

Pudždemon je novinarima po izlasku iz zatvora u Nojminsteru, u kojem je proveo desetak dana, rekao da je došlo je vrijeme za dijalog.

"Španske vlasti nemaju nikakav izgovor da ne pokrenu dijalog. Mi već godinama tražimo dijalog, a kao odgovor dobili smo nasilje i represiju", rekao je on.

Pudždemon koji ostaje pod sudskim nadzorom dok traje procedura o mogućem izručenju Španiji, takođe je zatražio oslobađanje katalonskih vođa koji se bore za nezavisnost te oblasti.

"Imati političke zatvorenike u Evropskoj uniji je sramota", rekao je on.

Devet Katalonaca trenutno je u pritvoru u Španiji, među kojima šest bivših članova katalonske vlade, i bivša predsjednica katalonskog parlamenta.

Njemački sud je sinoć odlučio da oslobodi Pudždemona uz sudski nadzor, odbacujući glavnu optužbu koju je protiv njega podigao Madrid - za pobunu zbog organizacije referenduma o nezavisnosti u Kataloniji u oktobru.

Njemački sud će sada razmatrati manje ozbiljnu tačku optužnice, pronevjeru javnih sredstava u vezi organizacije tog referenduma. Sud treba da donese odluku o tome narednih nedjelja.

Do tada Pudždemon ne može da napusti Njemačku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније