Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 07. 2013. 14:17   >>  14:17

SEDMI KRALJ

Princ Filip postao kralj Belgije

Princ Filip položio je kraljevsku zakletvu pred parlamentom i tako postao sedmi monarh Belgije, nakon što je njegov 79-godišnji otac Albert II abdicirao.

Filip (53) je položio zakletvu na tri zvanična jezika -holandskom, francuskom i njemačkom. On je obećao da će služiti zemlji i štititi je najbolje što može, prenose agencije.

Belgijski kralj Albert II je prethodno svojevoljno abdicirao u korist sina, poslije 20 godina na tronu, koji je napustio iz zdravstvenih razloga.

Na svečanoj ceremoniji u kraljevskoj palati, Albert (79) je danas potpisao akt o abdikaciji pred publikom od oko 250 belgijskih zvaničnika i istaknutih ličnosti i zahvalio im se "zbog svega što su postigli dok je on bio kralj".

Na ceremoniji nije bilo stranih zvaničnika ni predstavnika kraljevskih porodica iz drugih zemalja jer je Albert II objavio plan o abdikaciji prije nešto manje od tri nedjelje, pa nije bilo mnogo vremena da se upriliči veliki međunarodni događaj.

Abdikacija i uvođenje u tron novog vladara održavaju se istog dana kada i proslave povodom belgijskog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti.

Filipu narednih mjeseci predstoji težak zadatak. Podijeljenu naciju u junu 2014. čekaju izbori u jeku sve intenzivnijih zahtjeva za veću autonomiju šest miliona Flamanaca koji govore holandski i 4,5 miliona Belgijanaca koji govore fancuski. Zato bi uloga monarhije mogla biti još više umanjena.

Poslije prethodnih izbora 2010, vlada je formirana tek poslije 541 dana zbog prepiranja oko toga koliko još vlasti treba da bude oduzeto centralnim vlastima u korist posebnih jezičkih grupa.

Za razliku od njegovih pet prethodnika, Albert je pokušao da izbjegne politiku koliko god je to bilo moguće, a očekuje se da će i Filip tako postupati, navodi AP.

Filip se protekle dvije decenije pripremao da predvodi spoljnjotrgovinske delegacije.

On i njegova supruga Matilda imaju četvoro djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније