Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

05. 04. 2018. 20:01 >> 19:58

TURSKA

Pucnjava na fakultetu, ubio četvoro kolega

Najmanje četiri osobe ubijene su danas u pucnjavi na Univerzitetu Osmangazi u gradu Eskišehir, u istoimenoj sjeverozapadnoj turskoj provinciji, a napadač je univerzitetski istraživač koji je pucao na svoje kolege, saopštili su zvaničnici.

Osumnjičeni istraživač-asistent bio je pod istragom na Univerzitetu jer je optužio neke članove osoblja da su sljedbenici muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD, a koga Ankara krivi za organizovanje neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, prenosi AP.

Napadač, identifikovan kao Volkan Bajar, pucnjima iz vatrenog oružja usmrtio je zamjenika dekana, sekretara fakulteta i dva profesora Pedagoškog fakulteta u okviru Univerziteta, rekao je predsjednik Univerziteta Hasan Gonen.

On je naveo da je policija uhapsila napadača, koji je pokušao da pobjegne s lica mjesta.

Kako je Gonen rekao, motiv napada je, najvjerovatnije, lična svađa, a glavna meta je bio dekan Pedagoškog fakulteta, koji nije bio u svojoj kancelariji kada je napadač ušao.

Džemil Judžel, dekan koji je izbjegao napad, rekao je da je Bajar bio "mentalno nestabilna i zastrašujuća osoba" i da je stalno podnosio žalbe na članove osoblja.

Profesorka Univerziteta, Ajše Ajpaj, opisala je napadača kao navodnog Gulenovog pristalicu koji je lažno optuživao svoje kolege.

Ona je novinarima u kampusu rekla da joj je suprug smijenjen s mjesta predavača na Univerzitetu Osmangazi, i da je u zatvoru proveo više od pet mjeseci zbog Bajarovih lažnih optužbi da je Gulenov sljedbenik.

Ajpaj je optužila Univerzitet da je štitio Bajara i da nije preduzimao akciju protiv njega više od godinu.

Regionalni guverner Ozdemir Čakadžak rekao je da su tri tužioca određena za istragu o ovom slučaju.

Turske vlasti uhapsile su desetine hiljada ljudi osumnjičenih za povezanost sa pokušajem puča 2016. godine, i otpustile više od 110 hiljada zaposlenih u državnim institucijama, uključujući univerzitete, podsjeća američka agencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније