Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

04. 04. 2018. 12:26   >>  12:21

PROMIJENIĆE ZAKON

Kačinjski:Izgladiće se spor Poljske i EU

Lider vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je da sa 80 odsto vjerovatnoće očekuje da će se izgladiti spor sa Evropskom unijom (EU) oko valjanosti pravne države u Poljskoj.

 

 

 

"Na osnovu mojih informacija izglađivanje tog spora je moguće. Planiramo da unesemo izmjene u zakone o pravosuđu koje smo uskladili sa Evropskom komisijom (EK).

To nije lako, ali neophodno je da se stanje vrati u normalu", kazao je Kačinjski poljskom provladinom nedjeljniku Gazeta polska.

Premijer Mateuš Moravjecki ocijenio je na 70 odsto šanse da se zahvaljujući posljednjim ustupcima zvanične Varšave oko kontroverzne reforme pravosuđa, koja je u EU i svijetu ocijenjena kao atak na nezavisnost sudova, povuče "nuklearna opcija", član 7 Lisabonskog sporazuma i prijetnja da bi zbog gušenja pravne države i demokratije Poljska mogla da ostane bez prava glasa u EU.

"Mogu da kažem, 80 odsto i mislim da to može da se desi vrlo brzo", rekao je Kačinjski.Nakon neprestanog zaoštravanja spora Varšave i Brisela oko kontroverznih reformi poljskih vladajućih konzervativaca otkako su prije dvije i po godine došli na vlast, prvo javnih medija, zatim čistki u državnoj upravi a na kraju i pravosuđa, novi poljski premijer Mateuš Moravjecki izabran je da pokuša da spor izgladi, a Poljska da sprovede što više zamišljenih kontroverznih reformi ali uz stalni dijalog sa EU i bez straha da će biti kažnjena.

U martu su poslanici Prava i Pravde predložili izmjene u setu zakona reforme pravosuđa kao pruženu ruku preporukama EK, a šef EK Žan-Klod Junker kazao je odmah da na tu inicijativu gleda sa velikim simpatijama.Kačinjski je u intervjuu poljskom nedjeljniku optužio opoziciju da neprestano plaši Poljake nekakvim Polegzitom dok je on sam, kako je kazao, cio svoj politički put posvetio da Poljska bude što jača i usidrena na Zapadu.

"Nastoje da prestraše ljude nekakvim potpuno apsurdnim teorijama nekakvog Polegzita, ili da ćemo se miješati u privatni život građana, to povodom pitanja abortusa. Budalaštine, budalaštine i još jednom budalaštine. Ali ponavljaju ih kao navijeni u nadi da će navući nekoga", rekao je Kačinjski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније