Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

30. 03. 2018. 13:44   >>  13:39

NA GRANICI

Hiljade Palestinaca protestuje u pojasu Gaze

Hiljade Palestinaca došle su danas na granicu pojasa Gaze i Izraela na protest nazvan "Marš povratka", čiji je cilj da, između ostalog, skrene pažnju na palestinske izbjeglice koje su pobjegle, ili su istjerane iz svojih domova u ratu koji je izbio 1948. godine, poslije stvaranja Izraela.

 

 

 

Lider Hamasa Ismail Hanije obratio se demonstrantima rekavši da je Palestinski narod "u više navrata dokazao da može da preuzme inicijativu i uradi veliku stvar", dodavši da je taj marš "početak povratka u cijelu Palestinu".On je najavio da Palestinci neće praviti kompromis i da nema rješenja za izraelsko-palestinski sukob bez povratka "cijele zemlje Palestine".

"Ovaj marš šalje poruku da je palestinski narod ujedinjen protiv okupacije i protiv blokade, kao i protiv koncesija i sumnjivih sporazuma", rekao je glavni vođa Hamasa.

Izraelski minsitar odbrane Avigdor Liberman uputio je poruku palestinskim demonstrantima na svom zvaničnom Tviter nalogu na arapskom jeziku, prenijeli su izraelski mediji.

"Rukovodstvo Hamasa se igra sa vašim životima.Svako ko dođe blizu (granične) ograde danas dovodi sebe u opasnost. Sugerišem da nastavite vaše živote i ne učestvuje u provokacijma", naveo je Liberman, aludirajući na činjenicu da su lideri islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze pozvali na proteste.

U posljednjih nekoliko dana izraelska vojska je upozorila da će pucati na svakoga ko pokuša da uđe u Izrael.Zbog toga je dovedeno pojačanje na granicu, uključujući 100 snajperista i jedinice za rasturanje nereda.Snajperisti imaju instrukciju da pucaju na demontrante koji pokušavaju da pređu granicu.

Izraelska vojska je saopštila da je danas tokom prijepodnevnih protesta jedan Palestinac ubijen, a još najmanje 20 ranjeno u odvojenim incidentima u pojasu Gaze, gdje je i jutros od izraelske tenkovske vatre poginuo jedan palestinski farmer.

Današnje demonatracije trebalo bi da budu samo početak šestonedjeljnih protesta koji će kuliminirati na Dan nezavisnosti Izraela 14. maja. Tada će biti otvorena nova ambasada SAD u Jerusalimu na osnovu odluke američkog predsjendika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad jevrejske države.

Izrael je anektirao istočni dio Jerusalima, nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Palestinci u tom dijelu Jerusalima planiraju sjedište svoje buduće države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније