Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

29. 03. 2018. 09:32 >> 09:29

VRATILA SE

Malala u Pakistanu prvi put nakon ranjavanja

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzaj vratila se rano danas u Pakistan, prvi put otkako su talibani pucali u nju 2012. zbog zalaganja za obrazovanje djevojčica.

Jusafzaj (20) su na aerodromu dočekale stroge mjere obezbjeđenja. Lokalna televizija ju je snimila s roditeljima u aerodromskom restoranu prije nego što je otišla u konvoju od 15 vozila, s teško naoružanim policajcima.

Ona će se kasnije danas sastati s pakistanskim premijerom. Njen povratak u Pakistan je bio tajna i ne zna se koliko će dugo biti u Islamabadu i da li planira odlazak u rodni grad Svat, gdje su je talibani napali.

Malala je imala 14 godina, ali je već bila poznata po aktivizmu, kada su talibani ušli u školski autobus kojim se vozila, tražili je i pucali joj u glavu. Tom prilikom je povrijeđeno još dvoje učenika, a ona je u kritičnom stanju prebačena u Ravalpindi, a zatim u Birmingem u Velikoj Britaniji.

Nobelovu nagradu za mir je dobila 2014, zajedno s indijskim aktivistom za dječja prava Kajlašom Satjartijem, a prilikom dodjele je rekla da je "obrazovanje jedan od životnih blagoslova, i jedna od životnih potreba".

Govorila je i pred Ujedinjenim nacijama, i zadivila svijet elokvencijom i posvećenošću promovisanju obrazovanja djevojčica putem fondacije Malala, knjige, susretima s izbjeglicama i drugim vrstama aktivizma.

U Pakistanu, međutim, neki je osuđuju kao glasnogovornika zapada a neki navode da je napad na nju bio isceniran.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније