Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta; B.V.

27. 03. 2018. 13:33 >> 13:29

SKANDAL SA PODACIMA

Brisel traži hitne odgovore od Fejsbuka

Evropska komisija zatražila je od Fejsbuka da u roku od dvije nedjelje pruži odgovori na pitanja pokrenuta skandalom s firmom Kembridž analitika, uključujući na pitanje da li su lični podaci Evropljana bili korišćeni.

 

Evropska komisija je takodje zatražila od američke društvene mreže da je obavijesti o mjerama predviđenim da se izbjegne mogućnost ponavljanja takvog slučaja, navodi se u dopisu koji je sinoć poslala komesarka zadužena za pravosuđe Vera Jurova, u koji je agencija Frans pres imao uvid.

Uprkos upućenim izvinjenjima Fejsbuka ta društvena mreža nije uspjela da zaustavi uvjerenje da su podaci njegovih korisnika nedovoljno zaštićeni, što je postalo očigledno otkrićem o upotrebi podataka 50 miliona korisnika Fejsbuka za političke svrhe od strane firme Kembridž Analitika.

Jurova je takođe zatražila da Fejsbuk iznese šta namjerava da uradi i da li namjerava da primijeni evropske propise o povjerljivosti podataka i da li su podaci evropskih građana pogođeni u ovom skandalu vezanom za Kembridž analitiku.

Zbog nedavnih otkrića o upotrebi podataka korisnika Fejsbuka vođe evropske dvadesetosmorice su razgovarale o tome prošle sedmice u Briselu.

"Društvene mreže i digitalne platforme treba da garantuju transparentnu praksu i potpunu zaštitu privatnog života i ličnih podataka građana", navedeno je u zaključcima samita.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je pozvao vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga da dođe da evropskim poslanicima objasni šta se desilo.

Na istovjetni poziv iz Londona, kompanija je danas saopštila da Zakerberg neće otići da odgovara pred britanskim poslanicima, već da će u ime Fejsbuka ići visoki direktori te kompanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније