Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 03. 2018. 14:41   >>  14:36

SADA JE PRIVREMENO

EU traži od SAD trajno izuzeće od taksi

Lideri Evropske unije (EU) izrazili su danas nezadovoljstvo što je taj blok samo privremeno izuzet od plaćanja američkih taksi na uvozni čelik i aluminijum i naveli da SAD tu mjeru nije ni trebalo da primijene na članice Unije.

 

 

 

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je novinarima na današnjem samitu EU u Briselu da lideri tog bloka "žele da osiguraju trajno izuzeće" od plaćanja taksi pošto se suštinski ne slažu sa stavom da one treba da se odnose i na EU radi zaštite nacionalne bezbjednosti SAD.

Lideri 28 zemalja navode da će dok Vašington ne osigura to potpuno izuzeće taksi za EU zadržati pravo "da odgovore SAD prikladnim mjerama i na proporcionalan način".

Oni su već napravili spisak američkih dobara na koje bi mogle biti uvedene kontra takse, a među njima su raznovrsni proizvodi, od burbona, preko farmerki i motocikala, do đusa.Predsjednik SAD Donald Tramp planira da uvede takse od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum.

Iako je meta tog poteza Kina, koja preplavljuje svijet jeftinim čelikom i aluminijumom, ta mjera će pogoditi i mnoge druge zemlje, uključujući bliske američke saveznika kao što je EU.

Nekim zemljama, među kojima su članice EU, Kanada i Meksiko, Trampova administracija odobrila je privremeno izuzeće od plaćanja taksi, do okončanja pregovora.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da američki planovi o uvođenju taksi predstavljaju "izuzetno nesrećnu jednostranu akciju, protivnu dogovorenim međunarodnim pravilima".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније