Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

23. 03. 2018. 17:43   >>  17:38

GUBICI I U EVROPI

Potop na azijskim berzama

Indeksi na azijskim berzama strmoglavo su danas pali pošto je Peking uzvratio na odluku Trampove administracije da poveća takse na uvoz iz Kine.

Na evropskim berzama takođe su zabilježeni veliki padovi - njemački DAX je u minusu 1,5 odsto, francuski CAC 40 pao 1,4 odsto, a britanski FTSE 100 za 0,6 odsto.

Na istoku je ranije danas Nikei potonuo 4,5 odsto, što je drugi najveći pad posljednjih godinu dana, južnokorejski Kospi 3,2 odsto, hongkonški Hang Seng pao 2,5 odsto, Šangajski kompozitni indeks 3,4 odsto, a australijski S&P/ASX 200 dva odsto.

Očekuje se da Vol strit, poslije jučerašnjih značajnih gubitaka, i današnje trgovanje krene s gubicima.

Američka administracija juče je najavila takse na kineski uvoz u vrijednosti od 48 milijardi dolara, kao i ograničenja kineskih investicija. Predsjednik Donald Tramp je rekao da je to reakcija na krađu američke tehnologije.

Trgovinski zvaničnici SAD identifikovali su 1.300 proizvodnih linija koje bi mogle biti meta taksi uključujući svemirsku, informacionu i komunikacionu tehnologiju, kao i proizvodnju mašina. Konačna lista bi skoro mogla biti završena, prenio je Asošijetid pres.

Zabrinutost zbog trgovinskog sukoba, koji bi mogao da izazove haos u svjetskoj privrede, produbljen je pošto je Kina uzvratila navodeći da će uvesti veće carine na američku robu, između ostalog na svinjetinu, jabuke i čelične cijevi.

Kinesko ministarstvo trgovine je tražilo od Vašingtona da se problemi rješavaju pregovorima.

Trgovinski rat nije samo briga te dvije zemlje već i za druge azijske zemlje pošto su povezane mrežom lanaca snabdijevanja. Južna Koreja je najveći trgovinski partner Kine, dok su SAD na drugom mjestu.

Trampova administracija je navela da takse na čelik i aluminijum za početak neće važiti za Evropsku uniju, Kanadu, Meksiko, Argentinu, Brazil i Australiju. Japanski ministar trgovine je rekao da je za žaljenje što i Japan nije izuzet.

Japanski jen, tradicionalno utočište investitora u nestabilnim vremenima, dosegao je 17-mjesečni maksimum u odnosu na dolar rastom od 0,23 odsto. Euro je porastao 0,26 odsto u odnosu na dolar.

Cijene nafte rastu. Vrijednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, porasla je 0,5 odsto na 64,62 dolara po barelu, a nafte Brent za 0,36 odsto na 69,16 dolara po barelu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније