Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 02. 2013. 08:57   >>  08:55

VATIKAN

Trka za Svetu stolicu

Centralno pitanje otkako je papa Benedikt XVI najavio da se povlači sa Svete stolice jeste ko će biti novi poglavar Katoličke crkve.

Svjetski mediji već pišu o mogućim kandidatima, ali Vatikan sigurno u javnost neće izlaziti s imenima. O svemu će odlučiti konklava, a ko je novi poglavar Katoličke crkve, znaće se prije Uskrsa.

Veliki poznavalac prilika u katoličkoj crkvi, američki katolik irskog porijekla Džon Alen, je prošle godine uradio anketu među uticajnim ljudima u Vatikanu, u doba kada niko nije mogao da pretpostavi da se bliži izbor novog pape.

Oni su imali priliku da kažu šta misle o pojedinim kandidatima, o razlozima "za" i "protiv" njihovog izbora, bez potrebe za taktiziranjem.

Kao kandidati za Svetu stolicu, u prvom redu navode se nadbiskup Milana kardinal Angelo Skola (71), prefekt Kongregacije za biskupe kardinal Mark Ouelet (68) i prefekt Kongregacije za istočne crkve kardinal Leonardo Sandri (69). 

Među potencijalnim kandidatima spominju se nadbiskup u Ostrogonu kardinal Peter Erdo (60), nadbiskup Đenove kardinal Angelo Banjasko (70), nadbiskup Sao Paula Odilo Pedro Šerer (63).

Poznavaoci vatikanskih prilika smatraju da najviše izgleda za naslednika imaju kardinali iz Evrope, u kojoj živi tek četvrtina od milijardu i 200 miliona katolika. Jaki kandidati dolaze i iz Latinske Amerike i Afrike.

Analitičari ocjenjuju da, ovoga puta, u Kolegijumu kardinala neće biti dileme između liberalnih i konzervativnih kandidata za mjesto pape, jer u njemu više nema liberala.

I dok se u medijima vode rasprave o tome ko bi mogao biti iduća papa, društvenim mrežama proširila se fotografija za koju se tvrdi da je nastala neposredno nakon što je papa objavio ostavku. Na njoj se vidi munja koja udara direktno u vrh kupole bazilike Sv. Petra.

Inače, po napuštanju trona Svetog Petra, Benedikt XVI povući će se u papsku rezidenciju, u manastiru Gandolfo, u Vatikanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније