Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 03. 2018. 11:50 >> 11:45

SLOVAČKI PREDSJEDNIK

Kiska imenovao novu vladu Petera Pelegrinija

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska imenovao je danas za premijera potpredsjednika vladajuće stranke SMER, dosadašnjeg vicepremijera Petera Pelegrinija i njegovu novu vladu sa trećinom izmijenjenih ministara u odnosu na prethodnu lidera SMER-a Roberta Fica.

  

 

 

Dugogodišnji slovački premijer koji je predvodio već tri slovačke vlade bio je prinuđen da podnese ostavku zbog masovnih protesta Slovaka, najvećih od Plišane revolucije, koji ne jenjavaju, povodom ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove krajem februara.

Pelegrini je danas položio zakletvu. Vlada koja je nastavak koalicije Ficovih socijalista, nacionalista iz Slovačke narodne stranke predsjednika parlamenta Andreja Danka i stranke slovačkih Mađara potpredsjednika parlamenta Bele Bugara usvojiće odmah program a već u petak zatražiće povjerenje parlamenta.Za to da Kiska prihvati da imenuje Pelegrinijevu vladu i da ne insistira na vanrednim izborima, kao što čine opozicija i desetine hiljada Slovaka već tri petka za redom na ulicama slovačkih gradova, presudno je bilo to što je vladajuća koalicija obezbijedila potpise 79 od 150 poslanika za povjerenje vladi.

U isto vrijeme nema nade da se nađu potpisi 90 poslanika za raspisivanje vanrednih izbora.Prvi Pelegrinijev predlog izmjena u vladi Kiska je odbio, nezadovoljan izborom novog ministra unutrašnjih poslova, jer je poznanik dosadašnjeg ministra Roberta Kalinjaka koji po uvjerenju demonstranata i opozicije predstavlja glavnu prepreku da se pronađu krivci za ubistvo Jana Kucijaka koji je pisao o korupciji među Ficovim socijalistima i infiltraciji slovačkih sumnjivih biznismena i kalabrijske mafije Ndrangeta aktivne u agrobiznisu na istoku Slovačke u neposrednu blizinu bivšeg premijera Fica.

"Nisam sto odsto zadovoljan sastavom vlade ali kao šef države neću preći granicu Ustava. Nova vlada sa Pelegrinijem na čelu mora da dobije ne samo povjerenje u parlamentu već i povjerenje ljudi", kazao je u srijedu slovački predsjednik, kada je saznao da će novi ministar unutrašnjih poslova umjesto Kalinjakovog poznanika biti dosadašnji ministar zdravlja Tomaš Druker.

Garant da će nova vlada pokušati zaista da povrati povjerenje Slovaka u državne institucije trebalo bi da bude i novi ministar pravde Gabor Gal iz Mosta-Hid, stranke koja je odmah nakon ubistva Kucijaka postavila ultimatum Ficu da mijenja ministra unutrašnjih poslova jer će u suprotnom otići iz vlade i time izazvati prijevremene parlamentarne izbore.

Organizatori demonstracija Za pristojnu Slovačku, srednjoškolci i prijatelji ubijenog novinara odlučili su da nastave proteste jer Fico ostaje lider SMER-a. Kada je podnosio ostavku rekao je "ne plašite se, nikuda ne dolazim" i sumnjiče ga da će iz pozadine poput lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog vući sve poteze Pelegrinijeve vlade i onemogućiti istragu ubistva novinara, korupcije i veza sa italijanskom mafijom.

Slovačka opoziciona desnica nada se da bi mogla da prikupi dovoljnu podršku da se raspiše referendum na kome bi građani zatražili da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, dvije godine prije redovnog roka 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније