Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 03. 2018. 09:02   >>  08:58

BIVŠI PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Sarkozi optužen u aferi finansiranja kampanje

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi optužen je sinoć u okviru istrage o libijskom finansiranju njegove predizborne kampanje 2007, saopštili su izvori bliski pravosudnim organima.

  

 

Protiv Sarkozija, koji negira njemu pripisana djela, podginuta je optužnica za "pasivnu korupciju", "ilegalno finansiranje predizborne kampanje" i "prikrivanje dobijanja finansijskih sredstava".

Izvori bliski pravosuđu saopštili su ranije da je pritvor koji je u utorak ujutro određen Sarkoziju završen juče poslije podne nakon 26 sati. Izvori su potom naveli da je bivši predsjednik i dalje pod sudskim nadzorom.

Bivši desničarski predsjednik u utorak je priveden u svojstvu eventualnog osumnjičenog u aferi libijskog finansiranja njegove predizborne kampanje.Sarkozija, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012, u okviru ove istrage ispituju pripadnici Službe za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih prekršaja.

Francuski mediji su ranije pisali o aferi prisluškivanja Sarkozija - da su sudije odobrile prisluškivanje telefona Sarkozija u okviru istrage navoda da je nekadašnji libijski vođa Moamer el Gadafi finansirao Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. godine.

Mediji u Parizu podsjetili su da je Gadafi pomenuo tokom jednog intervjua francuskim medijima 2011. da je tajno finansirao tadašnjeg predsjednika Francuske Sarkozija. Gadafi nije tada naveo iznos, dok kruže priče da je u pitanju nekoliko miliona eura.Sarkozi je imao složen odnos s Gadafijem.

Tadašnji predsjednik Francuske je ubrzo po dolasku na vlasti pozvao libijskog vođu u posjetu Francuskoj kojem je priredio doček sa svim državnim počastima, dok je kasnije naložio francuskim snagama da u okviru NATO-a bombarduju libijske snage u cilju smjene Gadafija.

Libijski vođa je ubijen 20. oktobra 2011.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније