Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

21. 03. 2018. 08:23 >> 08:19

NAKON PLATA

Penzije u Njemačkoj veće tri odsto

Penzije u Njemačkoj će porasti više od tri odsto, saopštila je vlada te zemlje, kao rezultat viših plata u najvećoj evropskoj ekonomiji.

To je povećanje koje je znatno iznad stope inflacije u toj zemlji.

Ministarstvo rada je objavilo da će 1.jula penzije biti povećane za 3,22 odsto u nekadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, odnosno za 3,37 procenata u istočnom, bivšem komunističkom dijelu zemlje.

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj iznosila je u februaru 1,4 posto, prenosi agencija AP. 

Povećanje njemačkih penzija vezuje se za kretanje zarada zaposlenih.


Nedavno je u zemlji zabilježeno snažno povećanje plata uslijed zdravog ekonomskog rasta. 

Sa najnovijim povećanjem, penzije na manje prosperitetnom istoku će dostići nivo od 95,8 odsto iznosa koji se bilježi u zapadnom dijelu zemlje, u kojem živi većina njemačkog stanovništva.

Ova razlika u primanjima njemačkih penzionera u zapadnom i istočnom dijelu zemlje trebalo bi da bude otklonjena do sredine 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније