Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ CNN, Objavila P.B. ]

19. 03. 2018. 11:49 >> 11:45

“NACIONALNO OKUPLJANJE”

Le Pen predložila novo ime stranke

Liderka francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front Marin le Pen predložila je promjenu imena stranke, smatrajući da bi zahvaljujući tome mogla ostvariti uspjeh kao što su stranke slične orijentacije već postigle u Evropi.

Namjerom da stranku preimenuje u “Nacionalno okupljanje” Le Pen želi da sa svoje partije skine rasističku i antisemitsku etiketu i omogući savezništvo sa drugim strankama.

Članovi partije će glasati za odobravanje promjene imena putem poštanskog glasačkog listića u narednim sedmicama.
Želja Le Pen je da ostvari uspjeh koji je desnica već postigla u Austriji, Italiji, Mađarskoj i drugim evropskim zemljama, gdje je u znatnom porastu, saopštila je na kongresu stranke u Lilu.

Da bi to ostvarila, shvatila je da joj staro ime šteti za eventualne buduće koalicije bez kojih ne bi mogla da dođe na vlast, što joj je konačni cilj. Sama je poručila da je njena politička formacija najprije bila stranka protesta, pa opozicije, a da je sada vrijeme za vladanje.

Marin le Pen je zaključila da su mondijalizam i islamizam dvije ideologije koje žele da vladaju svijetom - jedna trgovinom, druga religijom. Istvoremeno, ustala je i protiv "netrpljivo velike migracije, bilo ona legalna ili ne".

“Nekontrolisana imigracija stvara zone bezvlašća i uvozi sopstvene zakone i zabrane”, rekla je Le Pen, istakavši da Francuska danas ne piše istoriju, već je trpi.

Ona vjeruje da jedino njena ideja političke izolacije i ekonomskog nacionalizma može zaštititi Francusku od onoga što ona naziva “anglosaksonskim multikulturalizmom” i politički korektnim liberalizmom.

Le Pen je mjesto predsjednika stranke preuzela od svog oca 2011.godine u pokušaju da sa nje skine rasističku i antisemitsku sliku.

Ironično, novo ime koje je predložila slično je nazivu fašističke političke partije “Narodno okupljanje” koja je postojala između 1941.i1944.godine i bila jedna od glavnih komponenti Višijevskog režima koji je sarađivao sa nacistima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније