Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ CNN, Objavila P.B. ]

15. 03. 2018. 10:17 >> 10:12
2

UJEDINJENE NACIJE

I SAD optužuju Rusiju za trovanje u Britaniji

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da je administracija Donalda Trampa “u apsolutnoj solidarnosti sa Velikom Britanijom” nakon trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke prošle sedmice u engleskom gradu Salisburiju.

"Sjedinjene države smatraju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koristeći vojni nervni agens", rekla je Hejli na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, optužujući rusku vladu za omalovažavanje međunarodnog prava.

"Ako ne preduzmemo neposredne konkretne mjere za rješavanje ovog problema, Salisburi neće biti posljednje mjesto na kojem smo vidjeli hemijsko oružje, već bi ga mogli koristiti ovdje u Njujorku ili u bilo kojoj zemlji čiji predstavnici sjede ovdje u Savjetu", istakla je Hejli.

Bijela kuća je podržala komentare ambasadorke Hejli u UN, saopštivši da se pridružuju britanskim optužbama da Rusija stoji iza napada u Salisburiju.

"Najnovija aktivnost Rusije uklapa se u obrazac ponašanja u kojem ona zanemaruje međunarodna prava, narušava suverenitet i bezbjednost zemalja širom svijeta i pokušava da diskredituje zapadne demokratske institucije", saopšteno je iz Bijele kuće.

Predstavnik Rusije u UN Vasilj Nebenzija ponovio je negiranje svoje vlade da je učestovala u trovanju bivšeg ruskog špijuna i pozvao vladu Velike Britanije da pruži dokaze o odgovornosti Rusije. Nebenzija je optužio britansku premijerku Terezu Mej da daje “neodgovorne izjave i prijetnje".

Nebenzija je sarkastično predložio i da britanska vlada preispita zašto se ruski državljani u toj zemlji tako često nalaze u smrtnoj opasnosti i ismijao kredibilitet američke ambasadorke Niki Hejli kao "iskusne hemičarke".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније