Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 03. 2018. 21:28   >>  21:40

OPREČNI KOMENTARI

Bliski istok različito o smjeni Tilersona

Smjenjivanje američkog državnog sekretara Reksa Tilersona odjeknulo je širom Bliskog istoka, a Iran strahuje da će se njegov nasljednik na dužnosti Majk Pompeo boriti za ukidanje nuklearnog sporazuma iz 2015, čemu se arapske zemlje Persijskog zaliva nadaju, dok Palestinci strijepe od još ohrabrenije nacionalističke vlade Izraela.

U toku je i diplomatski spor između Katara i njegovih arapskih susjeda, što je kriza koju je Tilerson, nekadašnji naftaš, bezuspješno pokušavao da reši tokom svog kratkog mandata kao šef američke diplomatije.

Kako će se Tilersonov nasljednik, šef CIA Majk Pompeo, nositi s tim izazovima, ostaje da se vidi. Pompeo je veliki protivnik nuklearnog sporazuma s Iranom, dok je Tilerson pokušavao da poboljša ili pooštri sporazum.

U Iranu se već čuju zabrinuti glasovi, a list Džavan, blizak Revolucionarnoj gardi, navodi da je smjenjivanje Tilersona i postavljanje Pompea znak da je nuklearni sporazum "gotov".

Sličan stav je iznio i nekadašnji iranski ambasador u UN Ali Koram.

"Pompeo je zainteresovan za rat sličan onom u Iraku uz pozivanje na međunarodne propise. Evropske sile će imati ulogu u uravnoteženju te njegove želje", naveo je Koram u proreformskom listu Arman.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi je, međutim, umanjio značaj odlaska Tilersona, nazvavši to delom "čestih i mnogobrojnih" promjena u vladi predsjednika SAD Donalda Trampa.

"Ono što je važno za Iran su politika i odnos SAD prema međunarodnim pitanjima i prema Iranu. Pomno pratimo njihov odnos i politiku, i prema tome ćemo zauzimati stavove", rekao je Gasemi.

Smjenjivanje državnog sekretara SAD su kao dobru vijest dočekali Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), koji Iran smatraju regionalnom prijetnjom. Oni su takođe vršili pritisak na Vašington da zauzme tvrđi stav prema Kataru, koji je od prošle godine pod njihovim bojkotom zbog optužbi da podržava ekstremiste i da je blizak s Iranom.

Neki mediji u tim zemljama su na naslovne strane stavili Trampov citat iz njegovih televizijskih programa - "Otpušten si" (You're Fired!).

Više puta je izgledalo da Tramp kao da zauzima stranu Rijada i saudijskih saveznika, dok je Tilerson bio neutralniji. Kompanija EksonMobajl (ExxonMobil), koju je Tilerson vodio prije ulaska u politiku, ima dugu istoriju poslovanja s Katarom u eksploataciji gasa.

Fejsal Abas, glavni urednik medija na engleskom jeziku "Arab njuz" (Arab News), ocijenio je da je Tilersonovo rukovođenje američkom bliskoistočnom politikom "pretvorilo region u njegovo političko groblje".

Uvaženi profesor političkih nauka u UAE, Abdulkalek Abdula nazvao je Tilersona "najgorim ministrom spoljnih poslova u američkoj istoriji" i nagovijestio da je nezadovoljstvo zemalja Zaliva doprinijelo promjeni na vrhu Stejt departmenta.

"Istorija će zabilježiti da je zemlja Persijskog zaliva imala ulogu u smjenjivanju ministra spoljnih poslova supersile, a to je samo vrh ledenog brijega", naveo je taj profesor na Tviteru.

Kuvajt, takođe posrednik u katarskoj krizi, nije komentarisao iako je lokalni list opisao Tilersonov odlazak kao "zemljotres".

Vjeruje se da je imenovanje Majka Pompea dobra vijest i za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, glasnog kritičara nuklearnog sporazuma, koji iranske aktivnosti u Libanu i Siriji vidi kao veliku prijetnju.

Netanjahu je pozdravio i američku odluku da se ambasada SAD premjesti iz Tel Aviva u Jerusalim, što je potez za koji Tilerson nije pokazao mnogo entuzijazma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније