Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

08. 03. 2018. 08:31 >> 08:27
4

ŠEFOVI DIPLOMATIJA

Arapske zemlje:Jerusalim je palestinski glavni grad

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja insistirali su da Jerusalim mora biti prijestonica buduće države Palestine, čak i ako SAD pripremaju preseljenje svoje ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

 

  

 

Na sastanku u Kairu okupili su se šefovi diplomatija iz zemalja članica Arapske lige ljuti zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao izraelski glavni grad i preseli ambasadu tamo, što je izazvalo proteste na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

U završnom saopštenju ministri su podržali mirovni plan koji je nedavno predstavio palestinski predsjednik Mahmud Abas Savjetu bezbjednosti UN i njegov poziv za održavanje međunarodne konferencije do sredine ove godine u cilju da Palestina postane puna članica svjetskog tijela i da se odredi rok za postizanje rješenja decenijskog sukoba po modelu dvije države.

Plan poziva na međusobno priznanje država Izraela i Palestine zasnovano na granicama iz 1967. godine i stvaranju "međunarodnog multilateralnog mehanizma" da se pomogne dvijema stranama u rješavanju svih pitanja konačnog statusa i njihovoj primjeni u određenom vremenskom roku.

“Arapska liga je već odlučila da se suprotstavi odluci o preseljenju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim i priznanju okupiranog grada kao glavnog grada Izraela”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul-Gejt.

Trampova odluka predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD u odnosu na Jerusalim i međunarodnih uvjeravanja da će se sudbina tog grada riješiti za pregovaračkim stolom.

Izrael je anektirao istočni dio Jerusalima nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, a Palestinci planiraju da sjedište svoje buduće države, koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze, bude u istočnom Jerusalimu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније