Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 03. 2018. 21:08 >> 21:06

OPTUŽIO PREDSJEDNIKA I OPOZICIJU

Premijer Slovačke smatra da se sprema prevrat

Premijer Robert Fico je danas odbio poziv predsjednika Slovačke Andreja Kiske da se, zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice, raspišu vanredni parlamentarni izbori da bi se vratilo povjerenje u državu.

Fico je predsjednika Kisku, opoziciju i medije optužio da pokušavaju da izvrše puč.

"Naš cilj je istraga tog brutalnog čina (ubistva novinara i vjerenice), nećemo da plešemo na grobovima dvoje mladih ljdi kako to rade opozicija, mediji, a danas i predsjednik", reagovao je večeras Fico na zahtjeve za temeljne promjene u vladi ili da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori.

Premijer je optužio šefa države da njegova današnja izjava "nije pisana u Slovačkoj", niti da ju je pisao neko kome je stalo do stabilnosti zemlje.

Podsjetio je da predsjednik Slovačke ne može da natjera vladu na rekonstrukciju, niti može da odluči da se raspišu vanredni izbori ako to Parlament neće.

"Za razliku od predsjednika, meni zaista nije svejedno šta je bio motiv za ubistvo dvoje mladih ljudi. Šokirale su me riječi predsjednika da čak i da ubistvo ima neki slučajni motiv, da ono odražava stanje društva. Predlozi predsjednika za totalnu rekonstrukciju vlade predstavljaju poricanje ishoda demokratskih parlamentarnih izbora 2016. godine", rekao je Fico.

Slovački premijer optužio je šefa države da se tim zahtjevom i traženjem vanrednih izbora pridružio slovačkoj opoziciji koja, povodom ubistva mladog novinara i njegove vjerenice pokušava da "izvede državni prevrat".

Slovačka policija i tužilaštvo razmatraju veći broj verzija zašto je neko pucnjima iz pištolja prije desetak dana ubio Kucijaka i njegovu vjerenicu u njihovoj kući. Sve verzije polaze od toga da je Kucijak, istraživački novinar portala Aktuality.sk likvidiran zbog neke teme o korpuciji, mahinacijama, prožimanja države i organizovanog kriminala, koju je istraživao i pripremao.

Policija je uhapsila, saslušala pa ovog vikenda pustila sedmoricu Italijana, vlasnika poljoprivrednih preduzeća, povezanih, po navodima iz posljednjeg, posthumno objavljenog istraživačkog članka Kucijaka, s kalabrijskom mafijom.

Te veze vode i do kancelarije premijera Slovačke, preko kontroverzne bivše Ficove savjetnice, i bivše ljubavnice jednog od tih Italijana.

Analitičari i mediji, ne samo u Slovačkoj, upozoravaju takođe da je slovački premijer, kao i češki predsjednik Miloš Zeman, svojim neprestanim vrijeđanjem novinara, koje je Fico optužio da su "antislovačke prostitutke" i čestim vulgarnim napadima na njih, doprinio atmosferi mržnje u društvu i utisku da je "odstrijel novinara slobodan".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније