Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

01. 03. 2018. 13:33 >> 13:30
5

GODIŠNJE OBRAĆANJE NACIJI

Putin predstavio nova naoružanja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je u godišnjem obraćanju naciji predstavio nove "visokotehnološke" vidove atomskog naoružanja, za koje je rekao da "nijesu blef" i da predstavljaju odgovor na izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

  

 

  

On je kazao da su ruski zvaničnici predstavnicima NATO još 2004. godine govorili o jačanju ruske armije, ali da njihovi predstavnici "nijesu htjeli da saslušaju". "Slušajte sada", poručio je Putin nakon što su na velikim ekranima demonstrirana nova dostignuća u oblasti nuklearnog naoružanja, za koje je rekao da nemaju parnjaka u svijetu.

Naveo je da je u decembru prošle godine lansirana krstareća raketa sa nukelarnom bojevom glavom i sa neograničenim radijusom dejstva i nepredvidljivom putanjom leta.

"Ona je neuhvatljiva za protivvazdušnu (PVO) i protivraketnu odbranu (PRO)", kazao je on.Putin je rekao da slične nema u svijetu, da će se vjerovatno pojaviti, ali da će Rusija dotle izmisliti nešto novo.Po njegovim riječima, Rusija posjeduje i supersonično naoružanje "Kinžal", koje je takođe neuhvatljivo za sisteme PVO i PRO, jer njihove rakete ne mogu da ih stignu.

On je, takođe, naveo da je uspješno testirana međukontinentalna balistička raketa "Sarmat", koja ima praktično neograničenu dužinu leta, i da je sposobna da pogodi objekte leteći preko Sjevernog ili Južnog pola.

Putin je izrazio uvjerenje da će demonstracija mogućnosti novog ruskog naoružanja odvratiti svakog agresora, i pozvao Zapad da obrati pažnju na upozorenja Rusije o narušavanju strateškog balansa.

"Svaku upotreba nukleranog naoružanja protiv Rusije i njenih saveznika, bez obzira na jačinu municije, Moskva će smatrati kao nuklearni napad na Rusiju.

Odgovor će biti momentalan", rekao je Putin, dodajući da Rusija nikome ne prijeti i nema namjeru nikoga da napada.

Naveo je da je "rastuća moć Rusije" garant mira i ravnoteže na planeti i kritikovao SAD za pokušaje da preuzmu vojnu i svaku drugu nadmoć nad Rusijom tokom posljednjih 15. godina.

"Sve što ste htjeli da spriječite već se desilo, nijeste uspjeli da zadržite Rusiju", rekao je Putin pred najvišim rukovodstvom države, u govoru koji su prenosile državne televizije, a koji se smatra njegovim glavnim predizbornim obraćanjem uoči predsjedničkih izbora u martu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније