Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R.

24. 02. 2018. 13:45   >>  13:43 1

HRW OBJAVIO

Mjanmar: Sravnili sela, uništavaju dokaze

Mjanmarske vlasti sravnile su sa zemljom najmanje 55 sela muslimana Rohindža nakon njihovog masovnog progona iz države, objavio je "Hjuman rajts voč" (HRW)

Na internetu su objavljeni video-snimci mjanmarske savezne države Rakhine, gdje su Rohindže živjele prije masovnog progona koji je UN nazvao klasičnim primjerom etničkog čišćenja. Satelitski snimci prikazuju postupni nestanak sela muslimanske manjine na tom području.

HRW je objavio da mjanmarske vlasti buldožerima uništavaju ono što je ostalo od sela Rohindža. Aktivisti su naglasili da time uništavaju dokaze o zvjerstvima koja su nad Rohindžama počinili pripadnici mjanmarske vojske, prenosi "Index.hr".

Najmanje 700 hiljada Rohindža prisiljeno je da pobjegne iz svojih domova u susjedni Bangladeš. Preživjeli su iznijeli potresna svjedočanstva o stravičnim zločinima mjanmarske vojske, opisujući detalje ubistava, silovanja i spaljivanja sela. Nedavno su objavljeni uznemirujući prizori otkrića pet masovnih grobnica Rohindža u samo jednom selu.

Snimci uništavanja muslimanskih sela objavljeni su nakon dogovora Mjanmara sa UN i Japanom o pomoći tom regionu. Međutim, mjanmarska vlada zabranila je UN-ovim i drugim nezavisnim istražiteljima pristup zoni sukoba i uporno poriče optužbe za etničko čišćenje.

HRW je objavio da su od avgusta djelomično ili potpuno uništena čak 362 sela Rohindža.

"Mnoga od tih sela bila su poprišta zvjerstava počinjenih nad Rohindžama i trebalo bi da budu očuvana kako bi stručnjaci mogli da istraže dokaze i identifikuju odgovorne osobe", upozorio je Bred Adams iz HRW.

"Uništavanje ovih područja moglo bi da izbriše i sjećanje i dokaze o Rohindžama koji su tamo živjeli", rekao je Adams.

Mjanmarski službenici izjavili su da vlada priprema ovo područje za povratak muslimanskih izbjeglica iz Bangladeša. Državni mediji objavili su u januaru da je na terenu 12 mašina za kopanje zemlje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније