Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B.

20. 02. 2018. 21:55 >> 21:54

SAVJETU BEZBJEDNOSTI

Abas predložio mirovni plan

Predsjednik Palestine Mahmud Abas je u utorak predložio mirovni plan Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji obuhvata srž problema koji su onemogućili mirovne pregovore u prethodnih nekoliko decenija.

Abas je u Savjetu bezbjednosti UN-a rekao da plan podrazumijeva održavanje međunarodne mirovne konferencije sredinom 2018. godine koja bi bila zasnovana na međunarodnim rezolucijama i širokom međunarodnom učešću koje bi podrazumijevalo i palestinsku i izraelsku stranu kao i njihove regionalne i međunarodne partnere, slično Pariskoj mirovnoj konferenciji ili Moskovskoj konferenciji koja je organizovana na osnovu rezolucije 1850.

On je kazao da bi zaključci te konferencije morali uključivati, prihvatanje Države Palestine kao punopravnog člana UN-a i zahtjev Savjetu bezbjednosti da se to sprovede, uzajamno priznavanje suverenosti i državnosti između Palestine i Izraela na osnovu granica iz 1967. godine, formiranje multilateralnog međunarodnog mehanizma koji bi pomogao dvijema stranama u pregovorima oko rješavanja svih trajnih statusnih pitanja u skladu sa dogovorom iz Osla, i implementaciju onog što bi se dogovorilo u okviru određenog vremenskog perioda, obezbjeđujući garancije za tu implementaciju.

On je dodao da plan uključuje uzdržavanje od bilo kakvih jednostranih poteza u toku pregovora, naročito onih koji bi imali uticaj na konačno rješenje, prije svega u vezi sa aktivnostima u ilegalnim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji 1967. godine, uključujući i Istočni Jerusalim i zamrzavanje odluke da se Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela kao i da se Ambasada SAD-a prebaci u Jerusalim.

Abas je rekao da mirovni plan poziva i na implementaciju Arapske mirovne inicijative onakve kakva je usvojena, i potpisivanje regionalnog sporazuma kada se dostigne mirovni dogovor između Palestinaca i Izraelaca.

On je potvrdio temelje bilo kojih budućih pregovora, koji podrazumijevaju poštovanje međunarodnog zakona i relevantnih međunarodnih rezolucija, uključujući i rezolucije Savjeta bezbjednosti 242, 338 i 2334, kao i Arapsku mirovnu inicijativu i potpisane sporazume.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš snažno je danas podržao rješenje izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države i naglasio da "ne postoji plan B".

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, posvećenoj situaciji na Bliskom istoku, Gutereš je rekao da se "poslije decenija podrške, globalni konsenzus oko rješenja po modelu dvije države možda gubi".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније