Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 02. 2018. 12:27   >>  12:25

JAČA KSENOFOBIJA I ANTISEMITIZAM

Jevreji se ne osjećaju bezbjedno u Poljskoj

Organizacije poljskih Jevreja zatražile su od poljskih vlasti da najnovije osude ksenofobije i antisemitizma sa pukih riječi pretoče u djela i upozorile da se Jevreji ne osjećaju više bezbjedno u Poljskoj zbog atmosfere netolerancije, ksenofobije i antisemitizma koja pogađa pripadnike svih manjinskih grupa.

 

 

 

"Poljski Jevreji uoči 50. godišnjice marta 1968. godine i 75. godišnjice Ustanka u Varšavskom getu ne osjećaju se danas u Poljskoj bezbjedno.

Očekujemo od vlasti da ne samo priznaju da je antisemitizam zlo, već da je zlo tu i sada, da prijeti danas Poljskoj i da mora da bude osuđen i kažnjen", poručile su poljskim vlastima jevrejske organizacije sa glavnim rabinom Poljske i Savezom jevrejskih zajednica Poljske, na čelu.

U pozivu poljskim konzervativnim vlastima tamošnji Jevreji su naglasili da je očigledno da sadašnji napadi ne podsjećaju na one iz prošlosti i da za razliku od drugih zemalja sadašnje Evrope ne poprimaju oblike direktnih fizičkih napada na Jevreje ali da se Jevreji solidarišu sa manjinama koje su u Poljskoj, zbog nabujale ksenofobije ugroženije od njih, Romima, izbjeglicama, muslimanima, ljudima tamnijeg tena, Ukrajincima ili pripadnicima seksualnih manjina.

"Znamo da nijesmo samo mi a čak ni mi najviše žrtve te atmosfere mržnje. Osjećamo gnjev i sram što u našoj zajedničkoj domovini to može da pogodi bilo koga", upozorili su poljski Jevreji.

U saopštenju vlastima poljski Jevreji su naglasili da se govor mržnje izlio iz interneta u cio javni prostor, medije koji i dalje žele da se predstave kao javni servis a ne iznenađuju više ni u izjavama odbornika, poslanika, pa čak ni visokih državnih zvaničnika.

"Cijenimo to što su predsjednik, premijer i lider vladajuće stranke osudili antisemitizam. Ali dok svoje riječi ne pretoče u djela, one će zvučati prije kao nemoć pred zlom, osuđenim ali koje se uprkos tome širi", stoji u pozivu poljskim konzervativnim vlastima stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније