Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2018. 21:22 >> 21:21

UVREDE IZ REVOLTA

Svastike na poljskoj ambasadi u Tel Avivu

Kukasti krstovi i riječi "poljski" i "ubica", uz još neke druge nepristojne poruke ispisani su na ulazu u ambasadu Poljske u Tel Avivu tokom vikenda, pošto je poljski premijer Mateuš Moravijecki govorio o kako je rekao “jevrejskim počiniocima” Holokausta.

Vandali su nacrtali grafite i ispisali psovke na kapiji ambasade Poljske u Tel Avivu, a policija je saopštila da je započela istragu incidenta i da traga za osumnjičenima, prenosi Glas Amerike.

Izraelci su gnijevni zbog novog zakona u Poljskoj kojim se kažnjava svako ko nacistički genocid naziva “poljskim krivičnim djelom”.

Kontroverza se pojavila u subotu kada je novinar na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji pitao Moravijeckog da li bi on mogao da ode u zatvor ako ispriča priču kako su susjedi nacistima izdali porodicu njegove majke u Poljskoj.

Izraelski lideri su smjesta osudili komentar poljskog lidera.

“Mi u ovoj borbi stojimo skupa, ruka u ruci. Moramo da budemo jaki radi sjećanja na našu braću i sestre koji su ubijeni u Holokaustu. Međutim danas, više nego ikada, moramo raditi na edukovanju svijeta, pa čak i nekih lidera, o tim mračnim vremenima", poručio je izraelski predjsednik Ruven Rivlin.

Predstavnik premijera Moravjeckog je rekao da on ni na koji način nije pokušavao da demantuje postojanje Holokausta.

Hitler i nacisti su tokom Drugog sjvetskog rata ubili oko 6 miliona Poljaka, od kojih su polovina bili Jevreji.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je saopštila da je on u nedjelju razgovarao sa svojim poljskim kolegom i da mu je rekao da je "poređenje aktivnosti Poljaka i Jevreja tokom Holokausta neosnovano”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније