Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 02. 2018. 12:36 >> 12:34

TELEKOMUNIKACIONA KOMPANIJA

Četvrti slučaj korupcije vezan za Netanijahua

Izraelski premijer suočen s još jednom optužbom za korupciju - sada u vezi telekomunikacione kompanije Bezek, navode dobro obaviješteni izvori iz istrage.

  

 

 

Istražitelji navodno posjeduju čvrste dokaze o zahtjevima za povoljno izvještavanje o porodici Netanjahu na novinskom veb-sajtu Vala! koji je u vlasništvu Bezeka.

U nedjelju su pritvoreni osumnjičeni u vezi s tim "slučajem 4000", kako je nazvan - savjetnik za medije blizak premijeru, dva zvaničnika Bezeka i još jedan Netanjahuov saradnik. Embargo je stavljen na detalje istrage i saslušanja su se odvijala iza zatvorenih vrata.

Izraelski mediji prenijeli su, međutim, da policija istražuje moguću vezu između Bezeka, akcionara kompanije Šaula Eloviča i Netanjahua. TV Kanal dva izvijestio je sinoć da je u zamjenu za povoljno izvještavanje Elovič zaradio stotine miliona šekela. Netanjahu, koji se već bori za političko preživljavanje jer je policija preporučila da se protiv njega podigne optužnica za korupciju u druga dva slučaja, novu istragu je označio pogrešnom.

"Ovo je još jedna pogrešna istraga pokrenuta zbog pritisaka medija. Medijski lov na vještice je u punom zamahu. Nakon što je nestalo vazduha u (slučajevima) 1000 i 2000 i ispostavilo se da nema vazduha uopšte u (slučaju) 3000, mediji su izvršili ogroman pritisak da stvore novi balon. Sav vazduh će izaći odatle tako

đe", rekao je Netanjahu aludirajući na ranije istrage. Slučaj 1000 odnosi se na sumnje da je Netanjahu primao skupe poklone od dva milijardera, a 2000 da se dogovarao sa vlasnikom i izdavačem tiražnog lista da povoljnije izvještava o njemu u zamjenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Izraelska policija predložila je da se protiv Netanjahua podigne optužnica za mito, prevaru i gubitak povjerenja u vezi s tim slučajevima. Vrhovni izraelski tužilac Avhaj Mandelblit sada odlučuje da li da postupi po preporuci. Slučaj 3000 odnosi se na sumnje na korupciju na osnovu sporazuma o kupovini njemačkih podmornica.

S tim u vezi saslušavan je, između ostalih, Netanjahuov advokat i rođak, ali ne i sam Netanjahu. On je istakao da je državni kontrolor jasno rekao o kompaniji Bezek da "premijer nije donosio kontroverzne odluke i da nema odluke koja je bila posebno u korist Bezeka".

Policija je u nedjelju saopštila da su zbog novootkrivenih dokaza podstaknute sumnje da su i drugi prestupi počinjeni i pokrenuta je nova istraga.

Novinar Dov Gil-Har koji je nekad radio za veb sajt Vala! rekao je da je bio svjedok ofanzivnih šablona ulagivanja premijeru Netanjahuu i da je, kao i drugi dobri novinari, činio sve što može da upozori menadžment da je ono što rade na granici legalnog. Netanjahu u vezi s slučajevima za koje je policija preporučila podizanje optužnice za mito porekao da je bilo šta loše učinio i da "neće biti ničega jer nema ničega".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније