Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

18. 02. 2018. 11:04 >> 11:06

NA GRANICI POJASA GAZE

Ubijena dva palestinska tinejdžera

Dva Palestinca su ubijena i dva su ranjena tokom noći kada su se približili granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Dva ranjenika su prenijeta u bolnicu, a tek jutros su nađena dva tijela istočno od Rafe, prenose izraelski mediji saopštenje ministarstva.

Izraelska vojska napala je 18 meta u pojasu Gaze u posljednja 24 sata u odgovoru na eskalaciju nasilja u enklavi koje je počelo eksplozijom naprave kraj granične ograde u kojoj su ranjena dva izraelska vojnika.

Vojska je saopštila da su rano jutros napadnuti ciljevi u Gazi u okviru odgovora na taj napad u kome su dva vojnika zadobila ozbiljne povrede, a dva umjerene, prenijela je agencija Asošiejted pres.

Navedeno je da su mete bile mjesta za proizvodnju oružja i infrastrukture za obuku islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze. Izrael smatra tu organizaciju odgovornom za sve napade iz Gaze bez obzira ko ih izvodi.

Pogranično područje je uglavnom bilo mirno uz sporadično nasilje od posljednjeg rata 2014. godine. Međutim, napetost je pojačana poslije 6. decembra prošle godine kada je predsjednik SAD Donald Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U najnovijoj eskalaciji nasilja ispaljena je sinoć raketa koja je pogodila kuću na izraelskoj teritoriji pričinivši štetu. Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se još nekoliko puta, ali je vojska rekla da su to bili lažni alarmi.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je jutros da je odgovor na eksploziju bio snažan i najavio da će se danas u podne razmotriti situacija.

Na pitanje o teškim uslovima u pojasu Gaze on je odgovorio da osnovna greška pitati se da li je Izrael pogrešio i podsjetio da je palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa rivalskog Fataha koji vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom, prestao da transfereše novac u Gazu, a transferisao je 260 miliona dolara.

"Hamas investira u rakete i tunele ne infrastrukturu", rekao je Liberman, dodavši da Izrael ne pokušava da preuze kontrolu nad Gazom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније