Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 02. 2018. 11:40 >> 11:38
2

IRAN SVUD PRISUTAN

Matis: Izrael ima pravo da se brani od Irana

Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da Izrael ima "apsolutno pravo da se brani" suočen sa prijetnjama Iranaca na sjevernoj granici.

  

 

 

"Interesantno je da svuda gdje nailazimo na probleme na Bliskom istoku, nailazite na istu stvar iza toga. Da li je to u Jemenu ili Bejrutu ili u Siriji, u Iraku, uvijek ćete naći Iran umiješan," rekao je on sinoć novinarima pred polazak u posjetu Evropi, govoreći o najnovijoj eskalaciji napetosti između Izraela i Irana.

Matis je objasnio da vidi Iran kao najproblematičnijeg igrača u regionu, prenijeli su izraelski mediji."Ako ste u Bahreinu i policija tamo nađe eksploziv i nešto slično, jasno (je da je) iz Irana, ako sakupljate djelove u Saudijskoj Arabiji iranskih raketa, ako imate eksplozivne čamce, čamce na daljinsku kontrolu u Crvenom moru, možete vidjeti da Iran ili proizvodi sredstva za borbu ili zapravo vodi borbu,u nekim slučajevima", rekao je Matis.

On je naveo da SAD nijesu uopšte bilo vojno umiješane u neprijateljstva između Sirije i Izraela u subotu."Izrael ima apsolutno pravo da se brani. Oni ne moraju da čekuju da njihovi građani umiru pod napadom prije nego što se zapravo pozabave problemom", zaključio je američki ministar.

Izraelski mediji ističu da je Matis prvi visoki američki zvaničnik koji je direktno govorio o sukobu koji tokom vikenda, kada je Izrael izveo niz vazdušnih udara na sirijske i iranske mete u Siriji nakon obaranja iranske bespilotne letjelice koja se ubacila u izraelski vazdušni prostor.

Sirija je odgovorila jakom protivavionskom vatrom u kojoj je oboren jedan izraelski borbeni avion.Do sada je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa izdala više pisanih saopštenja i u svima, bilo da su iz Bele kuće, Pentagona ili Stejt departmenta, podržan je Izrael, a Iran kritikovan.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson uputio je sličnu poruku u telefonskom razgovoru s premijerom Iztaela Benjaminom Netanjahuom u subotu uveče.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније