Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

11. 02. 2018. 12:31   >>  12:30 2

BBC JAVLJA

Kejptaun bez vode, žeđ prijeti i svijetu

Južnoafrički grad Kejptaun mogao bi da postane prvi veliki grad u savremenoj istoriji koji se suočava sa oskudicom pijaće vode, ali ova opasnost prijeti i drugim mjestima na planeti, upozoravaju stručnjaci.

Situacija u Kejptaunu samo je jedan od ekstremnih primjera na koji naučnici upozoravaju već duže vrijeme, navodi BBC.

U Kejptaunu je juče pala dugo očekivana kiša, a stanovnici su na tome zahvaljivali Bogu i slavili na ulicama. U tom gradu je u protekle tri godine pala minimalna količina padavina, pa je oko četiri miliona stanovnika primorano da se pridržava strogih pravila kako bi se spriječilo da česme presuše.

Uprkos tome što voda pokriva 70 odsto površine planete Zemlje, pijaće vode nema toliko koliko neko može pomisliti, a samo tri odsto čini svježa voda.

Procjenjuje se da preko milijardu ljudi nema pristup vodi, kao i da se 2,7 milijardi suočava sa oskudicom bar jednom mjesečno. Istraživanje iz 500 najvećih gradova svijeta, sprovedeno 2014, pokazuje da se jedan od četiri nalazi u "stresnoj situaciji" zbog nedostatka vode.

Projekcije UN pokazuju da će globalna tražnja za svježom vodom do 2030. nadmašiti zalihe za 40 odsto, zahvaljujući kombinaciji klimatskih promjena, ljudskih akcija i rasta populacije.

Naučnici upozoravaju da je Kejptaun samo vrh ledenog brijega i da se sa sličnom situacijom suočavaju i drugi gradovi poput Pekinga, Sao Paola, Bangalora, Kaira i Džakarte.

Nestašica pijaće vode može da postane ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokija, Majamija i Meksiko.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније