Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 02. 2018. 15:38   >>  15:46

PRITISAK STRANAČKIH KOLEGA

Šulc: Odustajem od ulaska u vladu

Martin Šulc, šef Socijaldemokratske partije (SPD) objavio je danas da odustaje od mjesta ministra spoljnih poslova u budućoj velikoj njemačkoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

"Izjavljujem da odustajem od ulaska u vladu", saopštio je Šulc koji je najavio da će biti ministar spoljnih poslova prema koalicionom sporazumu između SPD-a i Angele Merkel.

Njemački nedjeljnik Špigl onlajn je napisao da će Šulc još danas objaviti da odustaje od tog mjesta, pod pritiskom krugova u okviru njegove SPD.

Prethodno je list Bild prenio da je vođstvo SPD-a dalo Šulcu ultimatum da do petka popodne odustane od tog mjesta.

Iza toga stoji nezadovoljstvo baze, posebno u najvećoj pokrajini Sjevernoj Vestvaliji zato što je Šulc ranije obećao da neće ući u kabinet kancelarke Angele Merkel.

Aktuelni njemački ministar spoljnih poslova iz redova SPD-a Zigmar Gabrijel je u današnjim medijima kritikovao Šulca što se ne drži obećanja da neće ući u novu koalicijonu vladu.

Unutar SPD-a se strahuje da bi kadrovske rasprave mogle da prevladaju suštinskom raspravom i da bi članovi stranke mogli da odbace postignut sporazum o velikoj koaliciji.

Merkelkini konzervativci i socijaldemokrate u srijedu su postigli dogovor o koalicionoj vladi koji još treba da potvrde članovi SPD-a.

Prema koalicionom dogovoru, SPD treba da dobije šest ministarskih mjesta, među kojima i tri uticajna - ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Šulc je bio najavljen za ministra spoljnih poslova, pri čemu bi otišao sa mjesta šefa partije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније