Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

09. 02. 2018. 16:38 >> 16:37

TRAMP SAOPŠTIO

Priznanje Jerusalima je značajan momenat

Predsjednik SAD Donald Tramp ocijenio je da saopštenje o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela 6. decembra predstavlja značajan momenat njegovog mandata.

 

 

 

U intervjuu za izraelski list na hebrejskom jeziku Izrael hajom (Izrael danas) Tramp je rekao da i Izrael i Palestinci moraju napraviti značajne kompromise kako bi postigli mir.

To je bio Trampov odgovor na pitanje urednika lista da li će Izrael morati da da nešto zauzvrat za priznanje Jerusalima kao samo izraelskog.

Tramp je odstupio od decenijske politike SAD priznanjem Jerusalima koje je izazvalo ne samo gnjev Palestinaca i Arapa, već i čitavog muslimanskog svijeta i zabrinutost zapadnih saveznika Vašingtona.

Američki lider je u intervjuu za Izrael hajom rekao za Jerusalim "vaš divni grad", dodavši da je priznanje veoma važno za mnoge ljude koji su mu zahvalili.

Drugi se nijesu zahvalili, ali su opisali taj potez kao važno obećanje koje je ispunio.On je rekao da razumije svoje prethodike koji su rekli da će priznati Jerusalim kao izraelski glavni grad, a nijesu to učinili i pomenuo "ogroman pritisak" onih koji se tome protive.

Na pitanje šta je mislio kada je u januaru u Davosu rekao da je priznanjem Jerusalim skinut s dnevnog reda, Tramp je odgovorio da je mislio da kaže da je njegovim saopštenjem objašnjeno da je Jerusalim glavni grad Izraela, ali kada dođe do specifičnih granica on će podržavati one koje dvije strane dogovore.

Intervju za list čiji je vlasnik američki Jevrejin milijarder Šeldon Adelson, koji podržava premijera Izraela Benjamina Netanjahua, biće objavljen u cjelosti u nedjelju.

Tramp je i ranije davao ekskluzivne intervjue za taj list kao predsjednik i dok još nije preuzeo funkciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније