Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

08. 02. 2018. 23:47 >> 23:52

DASTIS SMATRA

Pućdemon ugrožava odnose Španije i Belgije

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je danas da prisustvo doskorašnjeg katalonskog lidera Karlosa Pudždemona u Belgiji i njegova želja da iz daljine upravlja Katalonijom mogu dugoročno nanijeti štetu "prijateljskim odnosima" Španije i Belgije.

"U principu on može normalno da živi u Belgiji. Mi ne mislimo da su ilegalne stvari u Belgiji dozvoljene", rekao je Dastis.

Međutim, ako je Pudždemonova pretenzija da "iz daljine vodi Kataloniju, to će bez sumnje u nekom trenutku dovesti do pitanja koliko to može trajati a da ne utiče na prijateljske odnose dvije partnerske zemlje", naveo je španski ministar.

"Jasno je da politički gledano to nije ugodno ni za špansku ni za belgijsku vladu", izjavio je on.

Pudždemon je otišao u Belgiju samo nekoliko sati prije nego što je u Španiji pokrenut krivični postupak protiv njega zbog "pobune" i finansijskih malverzacija.

On je u Briselu organizovao konferencije za medije, učestvovao u televizijskim emisijama i pokušavao da privoli Evropu svom cilju.

Uprkos tome što ga je vlada u Madridu smijenila 27. oktobra, nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost, Pudždemon je ponovo izabran za poslanika na regionalnim izborima 21. decembra.

Njegova partija je na tim izborima ostvarila pobjedu i on želi da upravlja na daljinu, budući da mu u Španiji prijeti hapšenje.

Za sada tri separatističke katalonske partije koje čine većinu u regionalnom parlamentu nijesu pronašle način da ga imenuju bez opasnosti od gonjenja, budući da je Ustavni sud ranije riješio da imenovanje u odsustvu nije legalno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније