Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta / rtcg.me ]

08. 02. 2018. 12:55   >>  15:42 2

POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA

Predložiće EK ukidanje ljetnjeg računanja vremena

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) donijeli su odluku da Evropskoj komisiji (EK) predlože ukidanje ljetnjeg i zimskog računanja vremena u Evropskoj uniji (EU).

Podsjetimo, poslanici su danas raspravljali o predlogu da se ukine zimsko i ljetnje računanje vremena u EU.

Inicijativa je pokrenuta pošto su analize pokazale da pomjeranje kazaljki za jedan sat dva puta godišnje "negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u saobraćaju".

U saopštenju na sajtu Evropskog parlamenta navodi se da će poslanici vjerovatno pozvati Evropsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomjeraju svakih šest mjeseci.

Cilj prelaska na ljetnje računanje vremena bio je da se što više iskoristi dnevno svjetlo u periodu godine kada je dan duži jer se pomjeranjem kazaljki jedan sat unapred na proljeće i zalazak sunca "odlaže" za jedan sat.

Istraživanja su pokazala da prelazak na ljetnje računanje vremena pogoduje tržištu, posebno sektoru saobraćaja kao i slobodnim aktivnostima na otvrenom, a ostvaruju se i manje uštede u potrošnji energije dok se uticaj na druge sektore privrede ne može utvrditi.

Kada je riječ o manama, pomjeranje časovnika dva puta godišnje vezuje se za poremećaje bioritma. Istraživanja su pokazala da promjena računanja vremena povećava rizik od srčanih problema kod starijih osoba, dok broj saobraćajnih nesreća raste za trećinu, a djeca ostvaruju slabije rezultate u školi.

Neke zemlje, poput Islanda, Bjelorusije i Turske, već su ukinule ljetnje i zimsko računanje vremena. Finska je krajem januara najavila da će se založiti za ukidanje ljetnjeg računanja vremena u okviru EU pošto je više od 70.000 Finaca prošle godine potpisalo peticiju sa takvim zahtjevom.

Finska ministarka za saobraćaj i komunikacije An Berner rekla je da je vladin cilj da se "odustane od te prakse jednoobrazno u okviru EU" pošto je zakjučeno da promjena sata izaziva kratkoročne poremećaje spavanja, lošiji radni učinak i da bi mogla da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ni jedna zemlja članica EU ne može nezavisno od drugih da prekine praksu pomjeranja kazaljke na satu za jedan sat tokom ljetnjih mjeseci, već to mora da se uradi zajedno.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније