Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 02. 2018. 21:35   >>  21:34

ZA 2018 I 2019.

EU povećala prognozu rasta u eurozoni

Evropska komisija podigla je danas predviđanja rasta u eurozoni, na 2,3 odsto za ovu godinu, i na 2.0 odsto za iduću godinu.

Evropska komisija je 9. novembra saopštila da očekuje rast od 2,1 odsto za 2018. i 1,9 odsto za 2019. godinu.

"Evropska ekonomija je prevazišla očekivanja rasta i očekuje se da će rast ostati postojan iduće godine", rekao je potpresjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, navodi se u saopštenju EU.

Dombrovskis je rekao da to treba da se iskoristi da se osigura da dobrobiti rasta osjete svi Evropljani, i da ojačaju privrede i produbi Ekonomska i monetarna unija.

Ekonomije zemalja eurozone i cijele Evropske unije su prema procjenama porasle za 2,4 odsto 2017. godine što je najveća stopa rasta u posljednjih deset godina.

Prognoze za rast privrede u cijelom EU su takođe povećane za 2018. i 2019. godinu u odnosu na novembar, sa 2,1 odsto na 2,3 odsto za 2018. i sa 1,9 odsto na 2.0 procenta za 2019. godinu.

To je rezultat istovremeno jačeg cikličnog zamaha u Evroi, gdje se konstanto popravlja tržište rada i gdje je ekonomsko raspoloženje posebno visoko, i jačeg od očekivanog oporavka svjetske ekonomske aktivnosti i trgovine, navodi se u saopštenju EU.

"Evropska privreda bilježi solidno zdravlje početkom 2018. godine. Eurozona se vratila stopama rasta koje nije imala od finansijske krize", rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

Moskovisi je rekao da taj robustan rast predstavlja dobar trenutak za reforme i da neće trajati vječno.

"Sada treba donositi ambiciozne odluke koje se nameću za jačanje Ekonomske i monetarne unije", rekao je Moskovisi.

Očekuje se da će rast inflacije nastaviti da bude skroman. Inflacija u eurozoni je dostigla 1,5 odsto 2017. godine, i predviđeno je da će ostati na 1,5 odsto 2018. i da poraste na 1,6 odsto 2019. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније