Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

28. 01. 2018. 09:20 >> 08:45

BIRALIŠTA OTVORENA

Predsjednički izbori na Kipru

Na Kipru se danas održavaju predsjednički izbori, a ankete ukazuju da će pobjedu odnijeti aktuelni predsjednik Nikos Anastasijades.

Birališta su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu, a glasanje će trajati do 18 sati. Konačni rezultati očekuju se oko 20.30, prenosi Rojters.

Anastasijades (71) se na izborima suočava sa dva glavna protivkandidata, a prvi je Nikolas Papadopulos, lider Demokratske partije desnog centra (DIKO) i bogati potomak pokojnog bivšeg kiparskog predsjednika Tasosa Papadopulosa.

Drugi je Stavros Malas, kandidat kog je podržala komunistička Napredna stranka radnog naroda (AKEL).

Ankete pokazuju da Anastasijades ubjedljivo vodi u odnosu na oba protivkandidata, ali je malo vjerovatno da će osvojiti više od 50 odsto glasova i tako izbjeći drugi krug, planiran za 4. februar.

Pravo glasa, kako prenosi AP, ima 551.000 ljudi.

Neizvjesno je, međutim, da li će se Papadopulos (44) ili genetičar Malas (50), koji je i 2013. godine bio protivkandidat Anastasijadesu, naći eventualno u drugom krugu.

Drugi kandidati za predsjednika Jorgos Lilikas, bivši ministar spoljnih poslova, i Hristos Hristu, lider krajnje desničarske ELAM partije, poprilično za njima zaostaju u anketama.

Anastasijades, koji se kandiduje za drugi i, kako tvrdi, posljednji predsjednički mandat, predstavlja političku "staru gardu".

Kaže da je zahvaljujući njegovom iskustvu i političkom umjeću načinjen napredak u posljednjoj rundi pregovora sa kiparskim Turcima o ponovnom ujedinjenju ostrva kao federaciji sa dvije zone. To je, prema njegovoj ocjeni, najbliže što su se za više od četiri decenije primakli dogovoru prihvatljivom za obje strane.

Ti pregovori su, međutim, u julu doživjeli neuspjeh, a Anastasijades je za to optužio tursku "iracionalnu opsesiju" da Kipar stavi pod sopstvenu "šapu" i pretvori ostrvo u svoj "protektorat" tako što će zadržati snage na ostrvu i pravo na vojnu intervenciju.

Anastasijades ističe da su mirovni pregovori i dalje njegova glavna briga, obećavši da će ih ponovo pokrenuti ako bude izabran za predsjednika.

Ekonomija je, kako smatra AP, jedna od ključnih tema koja će odrediti pobjednika.

I Papadopulo i Malas su kritikovali Anastasijadesa zbog efekata koji je trogodišnji paket mjera štednje imao na srednju klasu, budući da je Kipar od 2013. tražio od partnera eurozone paket pomoći da bi izbjegao bankrot usred bankarske krize pogoršane prekomjernom državnom potrošnjom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније