Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 01. 2018. 14:27   >>  13:54 1

NETANJAHU SAOPŠTIO

Tramp podržao stav Izraela o Iranu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je predsjednik SAD Donaldom Trampom tokom "izuzetnog sastanka" s njim u Davosu "pokazao jaku podršku" naporima Izraela da se "otkloni" nuklearna prijetnja Irana.



 

 

"Govorio je (Tramp) ne samo o mirovnom procesu, već o svemu u našem regionu, uključujući nuklearni sporazum s Iranom", rekao je Netanjahu, prenose izraelski mediji.

Lideri dvije zemlje-saveznice razgovarali su o planovima Teherana da rasporedi rakete u Libanu i Siriji i učvrsti vojne baze na sirijskoj teritoriji za koje Netanjahu tvrdi da su za napad na Izrael.

Izraelski premijer je izjavio da je Tramp "pokazao simpatije" za izraelsku politiku protivljenja "agresiji Irana".

"Izašao sam (sa sastanka) sa osjećajem da imamo izuzetno snažnu podršku našoj politici protiv iranskog učvršćivanja u Siriji i pokušajima da se proizvedu precizno navođene rakete.

Mislim da predsjednik Tramp u potpunosti razumije te stavove i mislim da daje nepokolebljivu podršku Izraelu", procijenio je Netanjahu. Na zajedničkoj

koferenciji za novinare s Netanjahuom, Tramp je otvoreno rekao da mu smeta što Palestinci odbijaju da se vrate za pregovarčki sto s Izraelom, a smeta mu i njihova rastuća nepopustljivost od kako je saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao izraelski glavni grad.

Osvrnuvši se na to, Netanjahu je rekao da Palestinci "traže izgovore da izbjegnu ozbiljan razgovor o istinskom miru".

"Istinski mir", rekao je on, "uključuje ne samo bezbjednosna pitanja koja će ostati u našim rukama, već i da nas priznaju kao jevrejsku državu", rekao je premijer.

Palestinski lideri su još ranije odbili da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, iako je zapravo priznaju od 1993. godine, a Netanjahu smatra da je odbijanje takvog priznanja korijen sukoba.

Obraćajući se evropskim liderima na forumu u Davosu, Netanjahu je rekao da je odlučan da spriječi razvoj nuklearnog oružja koji razvijaju Iranci.

On je rekao da ne mari da li će se popraviti postojeći nuklearni sporazum velikih sila s Iranom, otkazati ili će se poništiti, već da je važno da se Iranu ne dozvoli da ima nuklearni arsenal, jer Teheran ne samo da "širi teror širom svijeta, već otvoreno kaže da će koristiti to i svako drugo oružje da uništi Izrael".

"Nećemo dozvoliti da se to desi", ukazao je Netanjahu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније