Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 01. 2018. 23:22   >>  22:49 1

ODBIO NEZAVISNOST PALESTINE

Netanjahu predložio novi model za mir

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sugerisao je “novi model” za mir sa Palestincima koji će im omogućiti da vladaju sobom, ali da Izrael ima kontrolu nad bezbjednošću.

Učestvujući u diskusiji na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Netanjahu je odbio da podrži rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael za koji se zalažu Palestinci i veći dio međunarodne zajednice.

Palestinci već imaju ograničenu autonomiju na djelovima Zapadne obale i po svoj prilici neće prihvatiti takav predlog. Oni teže da osnuju nezavisnu državu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Premijer Izraela izjavio je danas da je njegova zemlja "spremna" da sklopi mir sa Palestincima nakon što se sastao sa Trapom na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Da, ja sam spreman za mir, objasnio sam to predsjedniku Trampu. Potvrdio sam ponovo svoju volju i volju Izraela da učinim napor da se postigne mir sa Palestincima, napor koji je pojačan tim visoko kompetentnim timom", rekao je Netanjahu novinarima, aludirajući na administraciju SAD.

Tramp je danas rekao da Palestinci nijesu poštovali SAD jer su odbili da se sretnu s američkim potpredsjednikom Majkom Penso

Očekuje se da će administracija predsjednika SAD Donalda Trampa predstaviti dugo najavljivani mirovni predlog obijema stranama sličan poziciji Izraela. Palestinci su unaprijed odbacili svaki mogući predlog jer ne očekuju da ispuni njihove aspiracije za nezavisnošću. Netanjahu je međutim tvrdio da nema zamjene SAD u posredništvu mirovnom sporazumu između dvije strane.

"Mislim da nema zamjene SAD, kao poštenom posredniku. Nema drugog međunarodnog tijela koje bi to radilo", rekao je premijer Izraela.

Netanjahu je takođe ocijenio da je Tramp ponudio "osvježavajući stav" prijetnjom da će uskratiti pomoć Palestincima ukoliko ne obnove pregovore s Izraelom i da je namjera Trampovog stava da Palestinci "uđu u sobu i pregovaraju o miru".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније