Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

25. 01. 2018. 19:08   >>  21:07 6

TRAMP U DAVOSU

"Moja posjeta je već uspješna"

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je da je njegova posjeta Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom gradu Davos "već veoma uspješna".

"Svjedočimo ogromnim ulaganjima i današnji dan je bio veoma uzbudljiv i odličan dan... i odličan za našu zemlju", rekao je Tramp novinarima.

Tramp je prvi predsjednik SAD nakon Bila Klintona u 2000. koji prisustvuje forumu u Davosu.

Donald Tramp je danas na marginama foruma razgovarao sa liderima Velike Britanije i Izraela, Terezom Mej i Benjaminom Netanjahuom.

Trampov govor na forumu najavljen je za petak.

"Palestinci nas nijesu poštovali"

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zaprijetio je danas da će novac za pomoć Palestincima biti uskraćen sve dok se ne vrate pregovorima s Izraelom.

Tramp je to rekao na sastanku s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Američki lider je 6. decembra saopštio da priznaje Jeruslim kao samo izraelski, što je izazvalo gnijev Arapa i navelo Palestince da izjave kako SAD ne mogu više imati ulogu poštenog posrednika u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Tramp je danas rekao da ta odluka ima posljedice, navodeći da SAD daju "stotine miliona dolara za Palestince" i dodavši da "taj novac ne ide njima ako ne sjednu i pregovoraju o miru", prenio je Asošijetid pres.

Nije bilo odmah jasno na koji novac je Tramp mislio u svojoj prijetnji. Vašington je dao preko pet milijardi dolara za ekonomsku i bezbjednosnu pomoć Palestincima od sredine 90-tih godina. Godišnja ekonomska pomoć od 2008. je oko 400 miliona dolara, a veći dio te pomoći je za razvojne projekte.

Prošle nedjelje je Trampova administracija uskratila više od polovine mjesečnih davanja, 65 miliona dolara, Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama UNWRA. Najavljeno je da će se dati 60 miliona, dok ta Agencija na prođe kroz "fundamentalno preispitivanje".

Netanjahu je danas pohvalio Trampovu odluku o Jerusalimu ponovo je označivši je istorijskom. On se sastao sa Trampom poslije posjete potpredsjednika SAD Majka Pensa Izraelu.

Pens je rekao izraelskim poslanicima da SAD namjeravaju da presele svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim do kraja 2019. Tramp predviđa otvaranje "male verzije ambasade", kako je rekao, u neko doba sljedeće godine. Pens se nije sastao s palestinskim liderima.

"Oni nas nijesu poštovali prošle nedjelje jer nijesu dozvolili da ih naš veliki potpredsjednik vidi. Poštovanje se mora ukazati SAD ili mi nećemo ići dalje", rekao je Tramp.

"SAD i Velika Britanija imaju posebnu vezu"

Američki predsjednik Donald Tramp i britanska premijerka Tereza Mej sastali su se danas tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i saglasili se da SAD i Velika Britanija imaju "posebnu vezu".

Tramp je pokušao da demantuje navode da se ne slaže dobro sa Terezom Mej i istakao da njih dvoje imaju "zaista odličnu vezu iako pojedne osobe baš i ne vjeruju u to", što je nazvao lošom glasinom koju namjerava da "ispravi", prenijela je agencija AP.

Tereza Mej je kazala da se "posebna veza" između Vašingtona i Londona nastavlja.

Američki predsjednik je najavio znatan porast trgovine između SAD i Velike Britanije poslije razgovora sa Mej, javio je BBC.

BBC dodaje da je Tramp u švajcarskom gradu Davos takođe rekao Terezi Mej: "Volimo vašu zemlju".

AP je prethodno naveo da se očekivalo da će razgovarati o ratu u Siriji, pokušajima SAD da izmjene iranski nuklearni sporazum i nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje.

Lideri SAD i Velike Britanije razmijenili su u 2017. kritike zbog Trampovih objava na društvenoj mreži Tviter.

Tramp je u novembru na Tviteru prosljeđivao antimuslimansku propagandu britanske ekstremne desnice, a početkom 2018. je otkazao posjetu Londonu tokom koje je trebalo da otvori novu američku ambasadu u Velikoj Britaniji.

Tramp je odluku o otkazivanju posjete obrazložio "još jednom lošom odlukom" prethodnog amerikog predsjednika Baraka Obame.

"Putovanje u London otkazujem zbog toga što nijesam veliki fan administracije Obama koja je prodala najljepšu ambasadu na najboljoj lokaciji u Londonu za 'kikiriki' i to da bi izgradila na udaljenijoj lokaciji novu, za 1,2 milijarde dolara", napisao je Tramp 12. januara na Tviteru.

"Mir i prosperitet su poruka za Davos"

Predsjednik SAD rekao je danas da je donio poruku "mira i prosperiteta" na Svjetski ekonomski forum u švajcarskom gradiću Davos.

Tramp je danas stigao u Davos, i to je njegov prvi dolazak na taj godišnji samit svjetskih lidera, ljudi iz svijeta biznisa i slavnih ličnosti.

Upitan po dolasku kako mu se čini Davos, odgovorio je da misli da je "sjajan".

Za poruku koju će uputiti učesnicima Foruma, Tramp je rekao da će biti o "miru i prosperitetu".

Trampov dolazak na samit političkih i privrednih elita naklonjenih slobodnoj trgovini izazvao je određena negodovanja zbog njegovih protekcionističkih gledišta i usvojenih mjera, suprotnih principima slobodne trgovine.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније