Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 01. 2018. 10:54   >>  10:20

GLAVNI GOVORNICI

Merkel i Makron danas na forumu u Davosu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron danas će biti glavni govornici na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom gradiću Davos.

 

 



Mnogi smatraju da će veću pažnju da privuče Makron koji je u ponedjeljak, dan prije početka foruma, održao sastanak s velikim brojem učesnika na putu za Davos, dok je njemačka kancelarka znatno diskretnija na međunarodnoj sceni od septembra jer još nije formirana vlada u njenoj zemlji.

Njemački list Handelsblast ocijenio je danas da je kancelarka Merkel zbog brige o formiraju vladu, "osuđena da bude u sjenci" Makrona.

Francuski analitičar Mišel Edelman ocijenio je za Frans pres da "Merkelova još nema vladu, dok je Makron sada aktuelan" i dodao da je francuski predsjednik "radikalno promijenio tempo, ritam i ambicije EU".

Britanska analitičarka Džudi Dempsi je rekla da je prošlo vrijeme kada je njemačka kancelarka "mislila da Evropa može da funkcioniše samo pod njenim pokroviteljstvom".

Pored Francuske i Njemačke, u Davosu će danas govoriti i italijanski premijer Paolo Đentiloni, manje od dva mjeseca od parlamentarnih izbora u njegovoj zemlji.Očekuje se i obraćanje grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, čija zemlja ove godine treba da završi program finansijske pomoći iz inostranstva.

Skupu će se danas obratiti i španski kralj Felipe VI, koji će vjerovatno pomenuti katalonsku krizu, dok će britanska premijerka Tereza Mej sjutra održati govor, dok su u toku pregovori između Londona i Brisela o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Američki predsjednik Donald Tramp će održati govor u petak na kraju foruma na kojem učestvuje više od 60 šefova država i vlada, kao i stotine preduzetnika, ljudi iz svijeta nauke i civilnog društva i slavnih ličnosti.

Forumu prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri više zemalja regiona, među kojima Crne Gore,Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније