Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 07. 2013. 15:57 >> 16:00

PRESTAĆE DA OBJAVLJUJE

Rusija čeka Snoudenov zahtjev za azil

Nadležne ruske službe još nijesu dobile zahtjev za azil od odbjeglog obavještajca CIA Edvarda Snoudena. Predsjednik SAD Barak Obama razgovarao telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o slučaju Snouden.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da bivši obavještajac CIA Edvard Snouden mora najprije da podnese zahtjev Federalnoj migracionoj službi, kako bi mogao da dobije azil u Rusiji.

 

 

"Ruski zakon traži da se poštuju određene procedure, i prvi korak je da se uputi zahtjev Federalnoj migracionoj službi", rekao je Lavrov novinarima.

Ruski ministar je istakao i da je, poput svih ostalih, o jučerašnjem razgovoru Snoudena sa ruskim aktivistima i advokatima saznao preko medija i dodao da nije u kontaktu sa Snoudenom.

I Ruska migraciona služba je prethodno saopštila da još nije dobila zahtjev za azil od odbjeglog obavještajca CIA.

"Do ovog trenutka nije bilo podnijetih zahtjeva od strane Snoudena. Ako zahtjev stigne, on će biti razmotren u skladu sa zakonom", rekao je direktor Službe Konstantin Romodanovski.

Kako bi ispunio uslove za dobijanje privremenog azila, koje je ranije iznio predsjednik Rusije Vladimir Putin, Snouden je izjavio da neće više objavljivati dokumenta koja bi mogla da "naškode SAD".

U međuvremenu, Vašington poručuje da bi garantovanje azila bilo isto što i pomaganje Snoudenu u "propagandnoj platformi", kojom bi se još više oštetile Sjedinjene Američke Države.

Portparol Bijele kuće Džej Karni je izjavio da pozicija Vašingtona u odnosu na Snoudena ostaje ista i da smatra da uzbunjivač treba da bude izručen SAD, gdje bi se suočio sa optužbama za špijunažu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније