Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 01. 2018. 14:05 >> 13:31

PREDSJEDNIK KATALONSKOG PARLAMENTA

Pudždemon predložen za predsjednika vlade

Predsjednik parlamenta Katalonije Rožer Torent predložio je danas Karlesa Pudždemona za predsjednika nove regionalne vlade.Torent je ocijenio da je nova kandidatura bivšeg predsjednika regionalne vlade Pudždemona "apsolutno legitimna".

  

 

 

Predsjednik katalonskog parlamenta rekao je i da se obratio španskom premijeru Marijanu Rahoju da bi razgovarali o, kako je naveo, "nenormalnoj situaciji" u Kataloniji.

Karles Pudždemon doputovao je jutros u Dansku, uprkos prijetnji hapšenjem u toj zemlji.

Španski državni tužilac zatražio je od nadležnog sudije da izda međunarodnu potjernicu za katalonskim liderom. Sudija nije obavezan da postupi po zahtjevu tužioca.

Pudždemon, koji se bio sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije, u Danskoj bi trebalo da učestvuje u debati na temu "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju".

Debata bi trebalo da počne danas u 14.00.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost.

Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније