Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 01. 2018. 11:48   >>  11:15

NAVALJNI ZABRANJEN

Putin bez glavnog suparnika

Ustavni sud Rusije odbio je da razmotri žalbu opozicionara Alekseja Navaljnog, kome je zbog presude zabranjeno da se kandiduje na predsjedničkim izborima.

 

  

 

"Odbija se razmatranje žalbe građanina Alekseja Navaljnog, budući da ne zadovoljava uslove Zakona o Ustavnom sudu Ruske Federacije prema kojima je žalba Ustavnom sudu dozvoljena", naveo je u odluci predsjednik suda Valerij Zorkin, prenijela je agencija RIA novosti.

Odluka je konačna i ne postoji pravo žalbe. U obrazloženju odluke, Zorkin je naveo da je pitanje već bilo razmatrano na sudu.

"Ograničenje pasivnog biračkog prava, iako nije propisano kao kazna, može biti primijenjeno kao mehanizam opštih pravnih posljedica osude iako nije navedeno u presudi, kao diskvalifikujuća ustavno-pravna prepreka takvim licima da obavljaju javne funkcije poslije isteka kazne", piše u odluci suda.

Sud je iznio stav da "demokratiji trebaju i efikasni mehanizmi zaštite od zloupotrebe i kriminalizacije javne vlasti, legitimnost koja u velikom dijelu leži u povjerenju društva".

Po mišljenju Zorkina, zakonodavac je, uvodeći zabranu učestvovanja na izborima osuđenima za krivična djela, vodio računa o tome da građani ne sumnjaju u "moralne kvalitete, legitimnost i nepristrasnost djelovanja ljudi koji obavljaju javne dužnosti".

"Mogućnost izbora na tu (predsjedničku) funkciju lica pravosnažno osuđenog na zatvor zbog izvršenja teškog ili veoma teškog zločina, sama po sebi predstavlja velike rizike za demokratiju", naveo je sudija.

Prema zakonu, građanin Rusije može postati šef države tek 10 godina od dana izdržavanja ili ukidanja presude. Oblasni sud u Kirovu je ranije Navaljnom potvrdio uslovnu kaznu od pet godina za pronevjeru više od 16 miliona rubalja kompanije Kirovljes.

Navaljni (41), advokat i aktivista, tvrdi da je presuda politički motivisana.

Navaljni je jedan od najozbiljnijih političkih protivnika aktuelnog predsjednika Vladimira Putina, koji će se ponovo kandidovati kao "nezavisni kandidat".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније