Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

18. 01. 2018. 08:20 >> 07:47
1

DO UNIŠTENJA ID

Tilerson: Vojska SAD će ostati u Siriji

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da će američka vojska ostati u Siriji sve do potpunog uništenja Islamske države, ali i da bi se suprotstavila iranskom uticaju kao i da bi pomogla svrgavanju predsjednika Sirije Bašara el-Asada.

 

 

 

"Za naše nacionalne interese je ključno da zadržimo diplomatsko i vojno prisustvo u Siriji", rekao je juče Tilerson u predavanju o američkoj politici u sirijskom sukobu.Prema njegovim riječima, primarni cilj vojne misije će i dalje biti sprečavanje "povratka Islamske države".

"Islamska država je jednom nogom u grobu a, imajući u vidu američko vojno prisustvo u Siriji, uskoro će biti s obje", ocijenio je Tilerson.

Državni sekretar je pozvao da se "ne ponovi greška iz 2011", kada je "prerani odlazak iz Iraka omogućio al-Kaidi da preživi" u toj zemlji i doprinese rađanju Islamske države.Takođe, naveo je Tilerson, američko povlačenje bi dalo Iranu "zlatnu priliku da ojača svoje pozicije u Siriji", gdje je Teheran već prisutan kao podrška Asadu.

"Moramo obezbijediti da rješenje sukoba ne dozvoli Iranu da se približi velikom cilju, kontroli regiona", izjavio je on.On je po prvi put povezao američko vojno prisustvo u Siriji s potrebom da se doprinese Asadovom odlasku."Potpuno povlačenje američkih vojnika u ovoj fazi bi pomoglo Asadu da nastavi da ugnjetava svoj narod.

Stabilnoj, jedinstvenoj i nezavisnoj Siriji je potrebno, na kraju krajeva, da dobije post-asadovsko vođstvo", rekao je Tilerson i ocijenio da bi "odlazak" Asada, u okviru mirovnog procesa u Ženevi, "stvorio uslove za trajni mir".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније