Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

17. 01. 2018. 13:14 >> 12:41

UGROŽENA PRAVNA DRŽAVA

Junker:EK ne želi sankcije za Poljsku

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Evropskom parlamentu da Komisija ne vodi rat protiv Poljske, već dijalog oko pravne države i da aktiviranje člana sedam Lisabonskog sporazuma znači samo upozorenje a ne i želju EU da kazni Poljsku sankcijama.

  

 

 

"Ne vodimo rat protiv Poljske, nego samo razgovore s poljskom vladom. Aktiviranje člana sedam Lisabonskog sporazuma ne znači sankcije.

To je član koji treba da služi kao upozorenje. Nadam se da će u Poljskoj prestati da se priča kako je naš glavni cilj da kaznimo Poljsku sankcijama", rekao je Junker na zasjedanju EP u Strazburu, a prenose poljski mediji.Junker je kazao da je razgovarao s poljskim premijerom Matuešom Moravjeckim i da njih dvojica vode konstruktivni dijalog nastojeći da približe stavove o pravnoj državi i reformi pravosuđa u Poljskoj.

Ta reforma je bila povod da EK sredinom decembra aktivira takozvanu "nuklearnu opciju" za članice koje ne poštuju osnovne vrijednosti EU i u kojima je ugrožena pravna država, a po kojoj mogu da o

stanu i bez prava glasa u EU.Lideri glavnih frakcija u Evropskom parlamentu dogovorili su se juče da to zakonodavno tijelo odustane od zahtjeva za aktiviranje člana sedam protiv Poljske, jer je taj predlog - da i EP zatraži od članica EU da se izjasne o ugroženosti pravne države u Poljskoj, zapravo bio samo pritisak na EK da ona to zatraži, a sada nema potrebe za dupliranjem procedura.

Promjena tona u sporu EU i Poljske oko kontroverznih reformi poljske konzervativne vlade koju predvodi stranka Pravo i Pravda (PiS), nastupila je kada je lider PiS Jaroslav Kačinjski krajem godine progurao na mjesto premijera bivšeg bankara i vicepremijera Mateuša Moravjeckog. Moravjecki nije u vladu postavio ministre koji su najviše boli oči u sporu sa Unijom - šefa diplomatije Vitolda Vaščikovskog i ministra životne sredine Jana Šiška.

Analitičari ocjenjuju da je Kačinjski izvukao pouke iz godina sporova Mađarske s EU, pošto premijer Viktor Orban sprovodi svoje ideje, ali pregovara s EU i spreman je na male, parcijalne ustupke,

zahvaljujući čemu je izbjegao "nuklearnu opciju" za Mađarsku. S druge strane, poljski konzervativci su tokom dvije godine vlade doskorašnje premijerke Beate Šidlo išli samo na zaoštravanje spora s Briselom.

Novi premijer Moravjecki i novi šef diplomatije Jacek Čaputovič najavili su da im je cilj i da ubijede najmanje šest članica EU da reforma pravosuđa ne znači zaista napad na nezavisnost sudova u Poljskoj, i tako miniraju pokušaj da 22 članice EU proglase da je u Poljskoj ugrožena pravna država, što bi otvorilo vrata eventualnim sankcijama.

Čaputovič je takođe rekao da bi u dijalog i spor trebalo da se uključi i Evropski sud pravde, jer je u njegovoj nadležnosti da procijeni da li Poljska novim setom zakona o pravosuđu krši legislativu i norme EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније