Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

17. 01. 2018. 10:19 >> 09:46
1

U ČILEU

Papa plakao sa žrtvama zlostavljanja

Papa Franjo sastao se sa grupom žrtava koje su zlostavljali sveštenici u Čileu, plakao je sa njima i zatražio od njih oproštaj za "nenadoknadivu štetu" koja im je nanijeta, rekao je njegov portparol.


Poglavar Rimokatoličke crkve je takođe rekao da razumije "bol" sveštenika koji su smatrani kolektivno odgovornim za zločine nekolicine, rekao je sinoć porptarol Vatikana Greg Berk.

Papa Franjo je svoj prvi puni dan posjete Čileu posvetio skandalu seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika. Čileanci su posebno ogorčeni što je crkva godinama prikrivala te navode.

Zbog tog prikrivanja postoji veliki otpor papinoj posjeti, organizovani su protesti, a tokom noći su zapaljene tri crkve. Policija je juče koristila suzavac da razbije demonstracije protiv pape u Santijagu, ispred mjesta gdje je on održao misu u tom gradu.  

Uprkos incidentima veliki broj Čileanaca došao je da vidi papu, a na misi juče je učestvovalo oko 400.000 ljudi. 

Ranije juče papa se sastao sa predsjednicom Čilea Mišel Bašle, poslanicima i sudijama i drugim zvaničnicima kojima je prenio bol i sramotu koju osjeća zbog toga što su neki čileanski sveštenici zlostavljali djecu koja su im bila povjerena. 

Papa nije imenom naveo najozloglašenijeg čileanskog sveštenika pedofila, Fernanda Karadima, kome je 2011. Vatikan zabranio dalje obavljanje svešteničkih dužnosti i osudio ga na doživotno kajanje i molitve zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Papa Franja je kritikovan u Čileu zbog odluke 2015. da imenuje biskupa Huana Barosa, optuženog da je prikrivao izvještaje o seksualnom zlostavljanju Karadime, za biskupa južnog grada Osorna.

Baros je demantovao da je znao bilo šta o tom zlostavljanju, ali mu Čileanci ne vjeruju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније