Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

13. 01. 2018. 14:12   >>  13:38 1

ILEGALNI ULASCI

UKR:Zbog Krima 1.500 stranaca na "crnoj listi"

Zbog illegalnih posjeta Krimu zabranu ulaska u Ukrajinu u 2017. godini dobilo je oko 1.500 stranaca, među kojima je oko 100 umjetnika.To je saopštila ukrajinska pogranična služba.

  

 

 

Prema informacijama pres-službe pogranične službe Ukrajine, tokom protekle godine zabilježeno je oko 2.300 ilrgalnih ulazaka i izlazaka iz „okupirane“ teritorije Krima, a s početka 2018. godine već je počinjeno oko 30 takvih „prekršaja“, prenose ukrajinski mediji.

Navodi se i da u skladu sa zakonom Ukrajine, u slučaju da stranci prekrše pravila prelaska administrativne granice sa Krimom, nije im dozvoljen ulazak u Ukrajinu i donijeta je odluka o zabrani ulaska u Ukrajinu.

Srpski mediji javljaju da na tom spisku ima i srpskih državljana među kojima su Aleksandar Šešelj,Milovan i Dubravko Bojić,zbog učestvovanja na svečanosti povodom "pripajanja Krima Rusiji".

Oni su kao delegacija Srpske radikalne stranke kao i predstavnici drugih partija Srbije učestvovali su u takozvanim svečanostima povodom 'pripajanja Krima Rusiji', na kojim su se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanje Krima kao dijela teritorije Rusije i pozivali su na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima".

Pomenute osobe na taj način prekršile ukrajinski Zakon o privremeno okupiranim teritorijama. Godinu dana ranije, istu zabranu je dobio i poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji se već jednom našao na ukrajinskoj crnoj listi.

On je i 2014. godine, zajedno sa svojim kolegom iz stranke Branislavom Blažićem, bio posmatrač izbora u Donjecku, koji nije priznala ni Srbija, ni EU, ni Ukrajina.

Zabranu ulaska u Ukrajinu ima i Sanda Rašković Ivić. Podsjećamo, Rusija je pripojila Krim u martu 2014. godine poslije referenduma koje su vlasti u Kijevu i zapadne zemlje ocijenile kao nezakonito glasanje. Poslije tog pripajanja, Rusiji su uvedene sankcije Evropske unije i SAD, koje su i dalje na snazi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније