Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2018. 11:14   >>  10:42 4

PONOVO U JUŽNOJ AMERICI

Zašto Papa izbjegava rodnu Argentinu?

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franjo, u ponedjeljak šesti put u pontifikatu putuje u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće u svoju rodnu Argentinu, što izaziva mnoga pitanja.

"Na svim svojim putovanjima Papa riskira da bude izmanipulisan, ali u Argentini taj bi rizik bio najveći", smatra italijanski istoričar Đani la Bela, član katoličke zajednice svetog Egidija.

U svom dosadašnjem pontifikatu Franjo je obišao dobar dio Latinske Amerike, Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador, Kolumbiju. Sada će u Čile i Peru, piše Hina, a prenosi portal Index.

Na svim putovanjima Papa poziva na pomirenje, mir i dijalog.

Mnogi analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebnu težinu u njegovoj domovini, gdje se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmjerene na krajnje liberalnog argentinskog predsjednika Maurisija Makrija.

"Mislim da se papa boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju", rekao je La Bela, koji je lani pratio papu na putovanju u Kolumbiju, zemlju razorenu pedesetogodišnjim građanskim ratom.

"On je oduvijek bio glasonoša kulture dijaloga, zajedništva, rada na dobrobit zajednice", kaže argentinski društveni aktivist Gustavo Vera, koji je blisko sarađivao s Horgeom Bergoljom. "Mislim da, s druge strane, Argentina nije evoluirala prema dijalogu."

Papina odluka da ne dolazi u zemlju u kojoj je proveo većinu života čini se vrlo ličnom, dodaje Vera. "On ne želi biti faktor podjele, oportunizma i strančarenja. Mislim da Argentinu čuva za kraj, da će doći u svoju dragu zemlju, voljenu domovinu, kada osjeti da će biti učesnik dijaloga i zajedništva."

Italijanska novinarka Franla Đansoldati smatra da papa Franjo zasad ne želi u Argentinu da ga tamošnja vlada ne bi iskoristila za socijalnu politiku kakvu on ne podržava.

"Uz to, ne želi svoju domovinu privilegovati nauštrb drugih zemalja jer želi da ima univerzalnu ulogu i izbjegavati nostalgiju i želju da se vrati na draga mu i voljena mjesta", kaže Đansoldati.

Argentinski biskupi već su ga pet puta pozvali u posjetu, ali Argentina je izostavljena s liste njegovih putovanja u ovoj godini.

"Svijet je veći od Argentine. Stavljam se u Gospodinove ruke da me usmjeri", kazao je Franjo prije godinu dana komentirišući zašto još nije bio u domovini otkako je izabran.

Činjenica da Papa odlučno odbija posjetiti Argentinu, u zemlji izaziva gomilu pitanja i nagađanja.

Papa, često kritičan prema liberalnim politikama, primio je Makrija u Vatikanu u februaru 2016. u vrlo hladnoj i službenoj atmosferi.

Njih se dvojica, međutim, vrlo dobro poznaju. Papa Franjo je dugo bio nadbiskup Buenos Ajresa, a Makri njegov gradonačelnik.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније