Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

04. 01. 2018. 12:14 >> 11:48
1

ZBOG IZBJEGLICA

EK tužila Poljsku, Češku i Mađarsku

Evropska komisija tužila je Sudu pravde Evropske unije Poljsku, Češku i Mađarsku zato što nijesu poštovale odluke o prerasporedu izbjeglica unutar EU po nacionalnim kvotama.

Tužba je podnijeta i zato što su te zemlje potpuno prestale da primaju izbjeglice, saopštio je danas Sud EU u Luksemburgu.

"Danas počinje postupak koji je EK inicirala. Tužene zemlje imaju pravo da reaguju na potez Komisije. Prvo ročište može da se očekuje krajem ove godine, ne ranije nego u novembru ili decembru", kazao je češkoj novinskoj agenciji ČTK portparol suda Balaž Lehocki.

Portparol je dodao da cio proces može da traje oko 18 mjeseci.

Prethodna liberalna vlada tadašnje premijerke Eve Kopač obavezala se u jesen 2015. godine da će u okviru sporazuma o realokaciji primiti oko 7.000 izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike, ali nakon parlamentarnih izbora konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda prvo je prestala da prima izbjeglice iz centara u Italiji i Grčkoj uz opravdanje da nema načina da ih temeljno provjeri, što predstavlja rizik za Poljake.

Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki kategorično je odbio apel svog oca i uticajne Poljske katoličke crkve da Poljska otvori makar humanitarne koridore za izbjeglice i primi zaista ugrožene ratom, navodeći da Poljska ni sada ni ubuduće neće primati izbjeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike.

"Veoma smo dosljedni i bićemo i u narednim godinama. Bez izmjena zauzimamo stav koji je stranka Pravo i Pravda formulisala pred izbore 2015. godine da nećemo primati izbjeglice i imigrante sa Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike i to je naša suverena odluka", kazao je Moravjecki državnoj poljskoj televiziji TVP.

Češka je za vrijeme prethodne vlade socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke primila 12 izbjeglica iz kvote od skoro 3.000, a onda je program obustavila, uz obrazloženje da Grčka i Italija ne omogućavaju češkim organima da provjere izbjeglice koje bi došle u Češku, kao i da izbjeglice ionako ne žele u Češku već će odmah otići u Njemačku.

Muslimanskim izbjeglicama i budućim napadima islamskih terorista od jeseni 2015. bvši predsjednik Češke Miloš Zeman, a sadašnji premijer Andrej Babiš takođe insistira da se izbjeglicama pomaže van Evrope i da EU zatvori svoje granice za njih.

Babiš je nakon imenovanja za premijera početkom decembra izjavio da će pokušati da ubijedi šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera da tužbu Sudu EU protiv Češke povuče a istovremeno je kao ispod dostojanstva odbio korak koji je preduzela Slovačka, da i Češka pokaže volju da makar nekoliko desetina izbjeglica primi.

Iako je Slovačka tužila EU sudu zbog kvota i izgubila spor, vlada premijera Roberta Fica pokazala je u posljednjem trenutku dobru volju da mali broj izbjeglica prima, te tako nju kao jedinu iz Višegradske grupe EK nije tužila sudu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније