Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

03. 01. 2018. 14:51   >>  14:20

NAKON DVIJE GODINE

Dvije Koreje ponovo komuniciraju

Vlasti Pjongjanga ponovo su danas uspostavile kanal komunikacije sa južnim susjedom, dan nakon što je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Jong Una o poboljšanju odnosa između dvije Koreje.

Kanal komunikacije u pograničnom selu Panmundžon, gdje je potpisano primirje između dvije Koreje poslije rata (1950-1953) ponovo je otvoren poslije dvije godine.

"Razgovor (crvenim) telefonom trajao je 20 minuta", rekao je Frans presu zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, bez drugih detalja.

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Jong Una da bi "zategnuta situacija" mogla da utiče na Zimske olimpijske igre (ZPO), sjevernokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mjere i u novogodišnjoj poruci je rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dvije zemlje.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjung-Gjon izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je Seul "spreman da održi razgovore sa Sjeverom u svakom trenutku, bilo gdje i u bilo kojem formatu".

Taj potez su pozdravile kineske vlasti.

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније