Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 12. 2017. 09:19 >> 08:46

IZ TEL AVIVA

Gvatemala seli ambasadu u Jerusalim

Gvatemala je najavila selidbu ambasade u Jerusalim čime će postati prva koja će slijediti predsjednika SAD Donalda Trampa koji je 6. decembra objavio priznanje Jerusalima kao glavnog grada jevrejske države i najavio preseljenje američke ambasade.

 

 

  

Predsjednik Gvatemale Džimi Morales je sinoć na Fejsbuku, poslije razgovora s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, objavio da je naložio Ministarstvu spoljnih poslova preseljenje ambasade.

Izrael i Gvatemala dugo imaju bliske veze, posebno vojne. Gvatemala kupuje izraaelsko oružje. Gvatemala je do 1980. imala ambasadu u Jerusalimu, pa se preselila u Tel Aviv.

Četiri godine kasnije Kostarika i Salvador vratili su ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, pa su ih 2006. ponovo preselili u Tel Aviv.

Tramp je svojom odlukom o Jerusalimu prekinuo višedecenijsku politiku SAD. Iako je rekao da samo priznaje realnost i ne preodređuje rješenje, Palestinci smatraju da je stao na stranu Izraela.Uprkos toj svojoj odluci o Jerusalimu, Tramp je odložio preseljenje američke ambasade u Tel Aviv.

Nijedna zemlja nema ambasadu u Jerusalimu, a Češka je najavila da će razmotriti preseljenje.Gvatemala je jedna od devet država koje su protekle nedjelje u Generalnoj skupštini UN glasale protiv neobavezujuće rezolucije osude Trampovog priznanja.

Rezolucija Generalne skupštine UN kojom je osuđena ta odluka Trampa, usvojena je sa 128 glasova "za" i devet "protiv" što se smatra pobjedom Palestinaca iako je na njihovu stranu stalo manje zemalja nego što se očekivalo.Trideset pet članica UN se uzdržalo, a 21 nije glasala.

Uz Izrael, SAD i Gvatemalu, protiv te rezolucije su glasali Honduras, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније